5 mrt 2021 Vragen over mondkapjes en avondklok

De afgelopen dagen krijgt de ANKO Ledenservice vooral veel vragen over mondkapjes, faceshields en de avondklok. Dit moet je weten:

Vragen over mondkapjes en avondklok
  • Mag een face shield of spatscherm ook gedragen worden in plaats van een mondkapje? Als voor de uitvoering van werkzaamheden het ondoenlijk of onmogelijk is, dan kan een spatscherm (face shield) overwogen worden. Je mag er dan voor kiezen om werknemers op het werk een spatscherm te laten dragen in plaats van een mondkapje. Jij als werkgever beslist dit. Belangrijk is dat jouw werknemers onderling nog steeds afstand van elkaar houden. Houd er rekening mee dat spatschermen niet dezelfde werking hebben als mondkapjes. Er kan nog steeds lucht langszij stromen.
  • Mag het mondkapje af bij de klant bij het kleuren? Tijdens het aanbrengen van de kleur en uitspoelen moet het mondkapje op blijven, omdat de kapper geen 1,5 meter kan handhaven. Tijdens het inwerken van de kleuring kan het mondkapje eventueel tijdelijk door de klant afgezet worden. De klant moet dan wel 1,5 meter afstand houden tot andere aanwezigen in de salon. Hierna moet de klant het mondkapje zelf weer opzetten.
  • Mag het mondkapje af bij de klant bij het wassen van het haar? Nee, want de kapper kan bij het wassen van het haar geen 1,5 meter afstand houden.
  • Geldt de avondklok ook voor de kappersbranche? Ja, de avondklok geldt ook voor de kappers. Vanaf 21.00 uur mag je niet meer buiten zijn.
  • Waar moet ik rekening mee houden met betrekking tot de avondklok en wat mag wel? Je moet ervoor zorgen dat je klanten voor 21.00 uur thuis kunnen zijn. Jij en je medewerkers mogen nog wel opruimen en de salon afsluiten. Als je dan later dan 21.00 uur buiten bent zal je een eigen verklaring en werkgeversverklaring moeten hebben. Ook voor jouw medewerkers geldt dat zij een eigen verklaring en van jou een werkgeversverklaring nodig hebben. Overweeg altijd of de werkzaamheden echt in de avond moeten worden uitgevoerd. Een voorbeeld van beide verklaringen vind je hier.
Heb je andere vragen rondom corona en de heropening van de branche? Check onze FAQ's of neem contact op met de ANKO Ledenservice.