16 feb 2023 Waar gaan onze werknemers heen? (deel 1)

De Nederlandse arbeidsmarkt is veel in het nieuws, want er gebeurt een hoop! Te weinig werkzoekenden, verhoging minimumloon, vergrijzing, stakingen, loononderhandelingen, noem maar op! Uiteraard heeft dat ook allemaal invloed op de arbeidsmarkt binnen de kappersbranche. De komende maanden geven we je meer inzicht in wat er speelt, zodat jij goed gefundeerde keuzes kunt maken over personeel en werkgeverschap.

In dit artikel focussen we op de verhoudingen in de branche. Al jaren groeit het aantal zzp’ers – dat wist je vast al – maar wist je dat het aantal kappers in de branche ongeveer gelijk blijft? In het plaatje hieronder zie dat het totaal aantal werkenden in de branche de laatste jaren zelfs een heel klein beetje gedaald is: in 2021 werkten er zo’n 500 mensen minder in de branche dan in 2019.

Maar het aantal ondernemers nam toe. Tussen 2019 en 2021 kwamen er bijna 2500 ondernemers bij!

(Klik op de afbeelding om te vergroten)

In de afbeelding hieronder zie je dat die nieuwe ondernemers vrijwel allemaal zzp’ers waren. Dat betekent dus dat steeds meer werknemers uit dienst gaan en voor zichzelf beginnen. 

(Klik op de afbeelding om te vergroten)

Als ANKO zijn we er voor alle ondernemers, met en zonder personeel! Maar voor de toekomst van onze branche is het van belang dat er een balans blijft tussen de verschillende vormen van ondernemerschap. Het kappersvak is immers een ambacht, een vak dat je moet leren in de praktijk. Ondernemers met personeel zijn de opleiders in de branche; ze hebben veel stagiaires en leerlingen. Zzp’ers leiden geen leerlingen op. Als de verschuiving van ondernemers met personeel naar zzp’ers doorzet, komt de opleidingscapaciteit van de branche onder druk te staan.

Lees de volgende keer: als werknemers uitstromen naar een andere branche, welke branches zijn dat dan?