22 apr 2020 Wanhoop in kappersbranche na bekendmaking langere sluiting

Voor veel kappers is de extra maand sluiting een rampscenario. Het spaargeld raakt op en de bodem is in zicht. We worden daardoor nog meer gesterkt in onze strijd en onze noodkreet: de overheid moet in actie komen!

Toen premier Rutte gisteravond aankondigde dat de kappersbranche voorlopig nog gesloten blijft, sloeg de wanhoop in de branche toe. Leden bellen ons emotioneel op om hun verhalen te delen. Natuurlijk is iedereen blij met de steun- en noodmaatregelen, maar deze vergoeden lang niet alle kosten en lasten. Veel ondernemers konden die eerste periode van sluiting nog wel overbruggen op reserves en spaargeld. Maar nu nog een extra maand zonder omzet, dat lukt simpelweg niet meer.

Waarom mogen kappers niet open?

Zoals we jullie eerder berichtten hebben we met een brede vertegenwoordiging uit de kappersbranche een hygiëne-protocol opgesteld, waar ook de vakbonden hun goedkeuring aan hebben gegeven. Dit protocol is meerdere malen in concept voorgelegd aan de experts binnen de overheid. Op dit moment is er echter binnen het Outbreak Management Team (OMT) geen overeenstemming over welke hulpmiddelen de kappersbranche moet gaan gebruiken. En dat is natuurlijk essentieel om ons protocol definitief te maken en om als branche weer veilig en gereguleerd open te kunnen.

Wat gaat de ANKO nu allemaal doen?

  • We hebben gisteren al een brief naar de Tweede Kamer gestuurd, waarin we aandringen op snellere openstelling van de branche. Naar aanleiding van onze brief zijn er vandaag meerdere kamervragen gesteld.
  • We hebben vandaag contact gehad met experts die het Outbreak Management Team adviseren om te benadrukken dat er nu heel snel consensus en duidelijkheid moet komen over hulpmiddelen voor contactberoepen.
  • We hebben een brandbrief over de situatie in de branche opgesteld en deze wordt verstuurd aan alle politici. De brandbrief is mede ondertekend door de 15 grote organisaties in de retail. Zij spreken daarmee hun steun uit aan kappers, want ‘kappers zijn onmisbaar in de winkelstraat.’ Ook MKB-voorzitter Jacco Vonhof zal onze brandbrief onder de aandacht brengen van de betrokken ministers.
  • Ook werknemers zullen mee moeten gaan werken aan flexibele oplossingen om hun werkgevers overeind te houden, want alleen werkgevers en werknemers sámen kunnen de kappersbranche door deze crisis heen helpen! We vragen bonden met klem hieraan mee te werken en zijn hierover met ze in gesprek.
  • We blijven ons onvermoeibaar inzetten voor ruime steunmaatregelen, specifiek voor de kappersbranche. We zijn inmiddels een maand dicht en deze verloren omzet kan niet meer goed gemaakt worden. En áls we weer open mogen zal dat voorzichtig zijn, met minder klanten en meer hulpmiddelen. En dat betekent minder omzet dan normaal tegen hogere kosten! Ook dan is er dus nog steun nodig; uitgebreide steun op maat.
  • Consumenten staan te trappelen om geknipt en gekleurd worden. We vrezen dat de langere sluiting illegaal knippen en zwartwerken in de branche zal versterken. Dan hebben we helemaal geen zicht meer op wat er gebeurt in de branche. Dat reguleren we liever zelf!’

 

Meer weten over waar de ANKO voor knokt? Bekijk ons lobbyoverzicht!

Downloads

Corona Lobby overzicht deel 1 - mei 2020

247 KB