16 mei 2019 We zijn eruit: nieuwe cao voor de hele kappersbranche!

De ANKO heeft met vakbonden FNV en CNV een akkoord bereikt over een nieuwe kapperscao, die in zal gaan per 1 juli 2019. De nieuwe cao lijkt sterk op de huidige cao, met enkele aanpassingen en een loonsverhoging van 2% per 1 januari 2020. We zijn blij dat we weer met beide vakbonden een cao afsluiten, zodat deze ook algemeen verbindend verklaard kan worden.

We zijn eruit: nieuwe cao voor de hele kappersbranche!

In de huidige cao werd in 2018 een nieuw, gemoderniseerd loonfunctiegebouw geïntroduceerd. In de nieuwe cao zijn in het functiegebouw een paar dingen aangescherpt. Ook is er opnieuw aandacht voor de persoonlijke en professionele ontwikkeling van werknemers. Werkgevers kunnen langer de opleidingssubsidie aanvragen en werknemers kunnen gedurende de looptijd van de cao gebruik maken van een opleidingsvoucher van € 500,-.

Looptijd

Opvallend in deze nieuwe cao is de korte looptijd van zeven maanden: van 1 juli 2019 tot 1 februari 2020. Dit is zo afgesproken omdat de bonden bij een langere looptijd van bijvoorbeeld twee jaar meer inhoudelijke aanpassingen wilden. De ANKO vond dit niet wenselijk na de eerder genoemde, ingrijpende wijzigingen in het loonfunctiegebouw. Bij de onderhandelingen lag onze prioriteit bij een cao voor de hele branche, zodat concurrentie op arbeidsvoorwaarden voorkomen wordt.

Proces

Op dit moment worden de puntjes op de ‘i’ gezet in de teksten van de nieuwe cao. Vervolgens wordt bij het Ministerie van SZW een Algemeen Verbindend Verklaring aangevraagd. Zodra deze is verleend, wordt de nieuwe kapperscao (digitaal) gepubliceerd en wordt de ANKO cao app geüpdatet. 

Wat moet ik doen?

De cao gaat in per 1 juli 2019, maar er zijn nauwelijks zaken die jij als werkgever per 1 juli anders moet regelen. LET OP! Er is een uitzondering! Had jij op 30 april 2018 een medewerker in dienst in de functie van haarstylist 3 en werkt hij of zij nog steeds voor je? Dan geldt voor die medewerker per 1 juli een speciale overgangsregeling. Je leest er meer over in dit overzicht van de belangrijkste aanpassingen

En heb je vragen? Dan staat de ANKO Ledenservice uiteraard voor je klaar!

Reageren

Reacties (2)

Katinka Boekhorst

Klopt! Gedurende de onderhandelingen waren de nieuwe wettelijke minimumlonen nog niet gepubliceerd. In de definitieve cao teksten zal dit wel correct opgenomen worden.

3 jun 2019

Melvin

Geachte heer/mevrouw, Er staat een fout in het overzicht van de belangrijkste aanpassingen. 21-jarige gaan per 1 juli 2019 naar het minimumloon voor volwassenen รก 1.635,60 echter in het overzicht staat 1602,84. Bij 2020 gaat het daarom ook niet goed.

3 jun 2019

Reageren op: We zijn eruit: nieuwe cao voor de hele kappersbranche!

* E-mailadres wordt niet gepubliceerd