17 nov 2023 Dag van de Ondernemer: Willeke Pietersma op bezoek bij Rutte

Op Vrijdag 17 november was het de Dag van de Ondernemer met als thema ‘de maatschappelijke impact van het mkb’. Willeke Pietersma; bevlogen ondernemer, kapper, haarwerkspecialist en voorzitter van de ANKO Sectie Haarwerken, mocht die dag in gesprek met demissionair premier Mark Rutte.

Dag van de Ondernemer: Willeke Pietersma op bezoek bij Rutte

Voor Willeke was het gesprek een mooie gelegenheid om de meerwaarde én de zorgen van mkb'ers in het algemeen - en kappers en haarwerkspecialisten in het bijzonder - onder de aandacht te brengen, zeker zo vlak voor de verkiezingen. Het gesprek van een uur vond plaats achter de gesloten deuren in het Torentje.

Financien

Een van de problemen die ze met Rutte besprak, was de dreiging van een btw-verhoging. Willeke: “Daardoor zou kappersbezoek duurder worden, terwijl het naar onze mening om een basisbehoefte gaat. Maar Rutte stelde mij gerust. Hij zei: ‘Dan moeten we zorgen dat het een basisbehoefte blijft’. Geen harde toezegging meer van de demissionair premier, maar het is in ieder geval weer benoemd.”

Willeke: “De foto van Mark Rutte met mij in het Torentje komt ingelijst aan de muur te hangen!" Ze overhandigde Rutte ook De Knaken van de Kapper, een uitgave van de ANKO. De strip laat zien met welke werkgevers- en ondernemerskosten kappers te maken hebben en hoe die lasten de  winstmarge en besteedbaar inkomen beïnvloeden. Pietersma gaat naar huis met een getekend exemplaar van de strip. ‘Bedankt voor het scherp houden’, schreef de demissionair premier erop. Pietersma:  "Die komt naast mijn foto met Rutte te hangen!”Willeke heeft een goed gevoel aan het bezoek overgehouden. "Het was echt een speciale dag. Ik was daar samen met Froukje Mulder van Jumbo. Dat is wel even een wat groter bedrijf. Het gekke is, zo'n middenbedrijf heeft veel minder met regeldruk te maken dan het kleinbedrijf, waartoe veel kapperszaken behoren.”

Regeldruk

De ambachtelijke, arbeidsintensieve kappersbranche kenmerkt zich vooral door kleine - veelal IB-ondernemers - met een grote liefde voor het vak. En: door lage marges en steeds grotere zorgen over de toekomst. In Nederland krijgen kleine ondernemers en werkgevers te maken met dezelfde regels als grote bedrijven of multinationals. Maar de impact hiervan is voor kleine ondernemers - zoals veel kappers - vele malen groter.  Willeke: “Hier moet echt iets aan worden gedaan. Dat heb ik ook tegen Rutte gezegd. Kappers en haarwerkspecialisten zijn onmisbare ondernemers en die mogen niet ten onder gaan aan de stijgende druk vanuit de overheid!”