Pieter Holtrigter & Walter Postma PIETER ONTMOET WALTER …in de Bak

Door:  Pieter Holtrigter & Walter Postma

7 januari 2020

Eens in de zoveel tijd ontmoeten Pieter Holtrigter en Walter Postma elkaar. De een is jurist, de ander kapper. Ze bespreken zware en lichte kost: wat is (r)echt waar in de wereld van haar?

Waar vroeger gedetineerden zaten, werken nu creatieve geesten… althans in De Blokhuispoort in Leeuwarden. Op de tweede luchtplaats van De Blokhuispoort is Café de Bak gevestigd. Pieter en Walter hebben hier afgesproken. Walter is voor een muziekproject in Leeuwarden. Pieter is benieuwd naar de binnenstad.

“Goed dat we elkaar zo even kunnen treffen” zegt Walter. “Nog de beste wensen voor 2020!”
“Ook voor jou Walter!” zegt Pieter en hij vervolgt “Je hebt een bijzondere locatie uitgekozen, zo’n oude gevangenis.”

“Ja, toepasselijk hè.. Als ondernemer krijg je soms ook een opgesloten gevoel van regels uit Den Haag. Kun jij wat belangrijke wijzingen voor dit jaar noemen?”
Pieter antwoordt met een glimlach “Tuurlijk Walter, altijd. Pak pen en papier en schrijf mee…maar eerst even een slok koffie.”

Walters aantekeningen:

Pieter sluit af: “Zo, dat is een mooi lijstje voor nu. Genoeg stof om over na te denken!”
“Zeker” zegt Walter knikkend. “Laten we snel de uitsmijter gaan eten, voordat hij koud is.”

Walter de muzikant: WeekendBubble
Na een paar happen te hebben genomen begint Pieter over het composer collectief van Walter. “Zeg, zag ik dat goed?! Heb jij met ‘WeekendBubble’ een nummer uitgebracht op Spotify?”
“Klopt” beaamt Walter. “We wilden eerst in één keer een compleet album uitbrengen, maar dat was tijdtechnisch niet haalbaar.”
Pieter wordt een beetje nieuwsgierig. “Ja sorry, noem het beroepsdeformatie, maar hoe hebben jullie dit allemaal geregeld? Met name de juridische kanten dan...”
“Wat wil je weten?” vraagt Walter. Pieter vervolgt: “Nou, om te beginnen, hoe krijg je het voor elkaar om jullie muziek op Spotify te krijgen en hoe zit dat dan met jullie rechten, wie controleert of iemand jullie muziek gebruikt enzo?”

“Zo” zegt Walter lachend, “dat zijn een hoop vragen in één zin.” “Luister, eigenlijk is het heel simpel: er zijn een aantal regels die een samenwerking bepalen. Allereerst meld je de muziek aan bij Buma/Stemra, die controleert of de muziek ergens gedraaid wordt en verzorgd de verdeling van de gelden naar de diverse componisten en uitvoerenden. Vervolgens zoek je een partij die voor jou de muziek wereldwijd neerzet bij de grootste streamingdiensten zoals Spotify, Itunes en YouTube. Deze partij neemt dan een percentage van de opbrengsten maar regelt wel alles voor je zodat je daar geen omkijken naar hebt.”

“Dank je”, zegt Pieter, “duidelijk.” “Graag gedaan”, antwoordt Walter. “Regelgeving is soms lastig, maar het geeft je gelukkig ook duidelijkheid over de mogelijkheden.”

Pieter schuift zijn lege bord van zich af en rekt zich uit. “Allemaal goed en wel met die regelgeving, maar ik ga me hier vandaag maar eens vermaken in ‘Fryslân’.” Walter reageert: “Have fun!”
“Tot gauw” groet Pieter hem, terwijl hij naar de uitgang loopt.

Heb jij ook een juridisch probleem?
Neem dan contact op met Pieter >

Gerelateerde producten

Bekijken Het nieuwe arbeidsrecht voor kappers (Wab) Bekijken
Bekijken Per 1 januari 2020: Wet Arbeidsmarkt in Balans (Wab) Bekijken