Pieter Holtrigter & Walter Postma PIETER ONTMOET WALTER …op school

Door:  Pieter Holtrigter & Walter Postma

4 november 2019

Eens in de zoveel tijd ontmoeten Pieter Holtrigter en Walter Postma elkaar. De een is jurist, de ander kapper. Ze bespreken zware en lichte kost: wat is (r)echt waar in de wereld van haar?

“Goedemorgen Walter” klinkt het vrolijk vanachter de ANKO-stand die Walter & Pieter vandaag bemannen. “Môgge Pieter” zegt Walter, die net aan komt lopen. “Het ziet er al prima uit” vervolgt hij, terwijl hij de omgeving in zich opneemt. “Ik zie ook een cao-boekje liggen, is de cao app te modern voor jou?” Pieter lacht en zegt dat de cao vandaag hoe dan ook onmisbaar is. “De cao is er immers voor werkgevers, werknemers en leerlingen in de kappersbranche.” 

De heren zijn op een informatieve markt en langzamerhand beginnen de eerste nieuwsgierigen naar binnen te lopen.
“Opvallend dat er best wel veel ouders zijn meegekomen” zegt Pieter. “Ik had gedacht dat er voornamelijk jeugd zal komen en natuurlijk leraren en werkgevers.”
Walter reageert “Wat zal jij doen als jouw kind een belangrijke beslissing moet nemen? Ik denk dat jij dan ook wel actief betrokken zal zijn.”

BOL of BBL zonder stagevergoeding of loon

Op dat moment komt een moeder met dochter bij de stand die zich willen laten informeren over het verschil tussen het BOL- & BBL-traject. Walter legt uit wat de verschillen en overeenkomsten zijn. Pieter krijgt vanaf de zijlijn wat flarden van het gesprek mee.

Wanneer moeder en dochter buiten gehoorsafstand zijn, buigt Pieter zich naar Walter toe: “Wat hoorde ik haar moeder zeggen? Wil zij dat haar dochter in een salon aan de slag gaat, desnoods zonder daar ook maar een cent voor te ontvangen? Daarmee kan haar toekomstige werkgever echt problemen krijgen!”

“Ik weet het” reageert Walter “maar wist ook zo gauw even niet wat ik erover moest zeggen. Ik heb maar gezegd dat haar dochter recht heeft op stagevergoeding bij de BOL-opleiding en salaris bij BBL.”
“Precies!” Pieter richt zich tot Walter “Heb jij ook eens zo’n “aanbieding” van iemand gehad?”
“Jazeker” zegt Walter “meerdere malen zelfs, het komt veel voor. Ik vind het zelf overigens niet motiverend voor een leerling wanneer klasgenoten wél en zij niet betaald krijgen voor hun werk.”

Pieter schudt zijn hoofd: “In negatieve zin afwijken van de cao is niet toegestaan. Loonvorderingen kunnen met vijf jaar terugwerkende kracht worden ingesteld. De vordering komt natuurlijk pas als het dienstverband is beëindigd...”
“Frustrerend, hè” zegt Walter, terwijl hij een slok van zijn koffie neemt. “Als mensen de randen van de wet opzoeken, zonder daarover advies in te winnen.”

Informele workshop voor (toekomstige)werkgevers

“Onbegrijpelijk” reageert Pieter. “Werkgevers kunnen altijd bij de ANKO terecht voor vragen of om bevestiging te krijgen.” “I know” zegt Walter.

Pieter vervolgt: “Trouwens, zoals met onze whisky avondjes, heb ik nu ook voor werkgevers een informele workshop bij de ANKO: Het nieuwe arbeidsrecht voor kappers (Wab). In een kleine groep bespreken we alle aspecten van ondernemen met personeel -van zoeken naar personeel tot uit elkaar gaan- uiteraard met aandacht voor het nieuwe arbeidsrecht dat vanaf januari 2020 geldt.”

“Weet je, Pieter” zegt Walter “Dat heb ik toevallig gister van een collega gehoord. Hoewel er geen whisky op tafel staat, was de sfeer goed heeft ze het een en ander bijgeleerd.”
Pieter krijgt een glimlach op zijn gezicht “Schuif gerust een keer aan, wellicht ontmoet je nog andere interessante kapper-ondernemers.”
Walter knikt instemmend, terwijl Pieter zich omdraait naar twee geïnteresseerden die bij de stand zijn gekomen.

Heb jij ook een juridisch probleem?
Neem dan contact op met Pieter >