Pieter Holtrigter & Walter Postma PIETER ONTMOET WALTER … voor een glas whisky

Door:  Pieter Holtrigter & Walter Postma

5 september 2019

Eens in de zoveel tijd ontmoeten Pieter Holtrigter en Walter Postma elkaar. De een is jurist, de ander kapper. Ze bespreken zware en lichte kost: wat is (r)echt waar in de wereld van haar?

Pieter en Walter zitten in het proeflokaal van Slijterij de Cognactheek. “Dus hier geniet jij van een goede whisky?” vraagt Walter. Pieter: “Soms wel, maar nu drink ik een goede cognac van Paul Giraud. Het mooie van Paul is dat hij zijn vader credits geeft voor de cognac die hij nu kan verkopen.” “Leg eens uit..” vraagt Walter nieuwsgierig.

“Door jonge cognac van zo’n vijf jaar oud te bottelen, is het mogelijk om vrij snel na de oogst omzet te maken. Echter, door wat vaten achter in de kelder weg te leggen, krijg je na vele jaren wachten een veel mooier product, waar je ook veel meer geld voor kunt krijgen.”
Walter knikt belangstellend “Hetzelfde geldt voor whisky toch?” Pieter glimlacht “Inderdaad, geduld alvorens tot verkoop over te gaan, loont ook bij whisky.”

Een glas wijn of bier bij de kapper

Walter kijkt peinzend. “Een glaasje in de salon schenken, mag dat eigenlijk?” “Goede vraag” antwoordt Pieter. “Het gebeurt in de praktijk, maar Walter, zorg dat je wel binnen de lijnen van de wet kleurt! Op grond van de Drank- en Horecawet is het verstrekken van drank in een kapsalon namelijk niet toegestaan. Als de gemeente een proef draait in afwijking hiervan, denk aan ‘drankje in de detailhandel’, kun je daaraan meedoen indien de gemeente jou expliciet toestemming geeft.”

Walter heeft een serieuze blik “Dus zonder een ‘vrijbrief’ kun je in de problemen komen. Juridisch gezeur enzo…?” Pieter knikt. “Zeker weten. Als je lak aan de wet hebt, moet je bereid zijn de verstrekkende gevolgen daarvan te aanvaarden. Dat kost je vaak veel geld. Beter vraag je mij dus eerst om advies voordat je zomaar begint.”

Voorbereid op de toekomst

Walter kijkt tevreden “Gelukkig reserveer ik iedere maand geld voor de toekomst van mijn zaak. Net als de vader van Paul Giraud geef ik dus niet alles zo snel mogelijk uit, maar leg ik voldoende opzij. Daardoor kan ik in de toekomst ook een tegenvaller opvangen of een dienstverlener voor advies inschakelen.”
“Dat is goed om te horen” zegt Pieter “en zolang je lid bent van de ANKO, kan ik je tegen een gunstig tarief bijstaan.”

“Voor vandaag genoeg juridisch geneuzel.. vertel mij eens iets over de Scotch in jouw glas Walter.. rokerige Islay of een zachte Speyside?”

* In de kapsalon alcohol consumeren is niet toegestaan (artikel 25 van de Drank- en Horecawet). Echter, een gemeente kan een proef draaien waardoor er, onder strikte voorwaarden, toch een alcoholisch drankje in de kapsalon genuttigd kan worden. Doe – bij interesse – navraag bij de gemeente (afdeling Drank- en Horecawet).

Heb jij ook een juridisch probleem?
Neem dan contact op met Pieter >