Update 28 januari: Actie in Den Haag!
Lees hier de laatste ontwikkelingen. 


PERSBERICHT

Huizen, 21 januari 2021

Kappersbranche teleurgesteld over steun: branche gaat kapot en heeft NU hulp nodig!

Vanmiddag maakten minister Koolmees, minister Hoekstra en minister Van ’t Wout de plannen voor het nieuwe steunpakket bekend. De ANKO is zeer teleurgesteld over de inhoud van het pakket. Er wordt 7,6 miljard euro extra uit de kast getrokken, maar er is geen geld beschikbaar gemaakt voor directe verlichting voor de zwaar getroffen kappersbranche.

Geen acute hulp voor de branche, steun ademt NIET mee met kappers!
Het belangrijkste pijnpunt: er wordt niet acuut iets geregeld voor de zwaar getroffen ondernemers in de kappersbranche die het water aan en zelfs boven de lippen staat. Er is directe hulp nodig, bijvoorbeeld in de vorm van een voorschot.

Veel kappers konden door de systematiek van de regelingen (omzetverliesdrempel en systematiek per kwartaal) in het laatste kwartaal van 2020 geen gebruik maken van de steunmaatregelen. En dat terwijl de reserves al op waren gemaakt tijdens de eerste lockdown in het voorjaar én de branche juist de extra omzet van de decembermaand zo hard nodig had. De TOZO als vangnet was en is onbereikbaar geworden voor veel kappers door de strenge partnertoets. Kortom: veel kappers kregen over de afgelopen periode geen of nauwelijks steun en staan nu echt op omvallen. Kappers gaan kapot!

Het grote probleem is dus dat er NU geen directe verlichting komt voor de kappersbranche. Het is dan ook zeer de vraag of de noodlijdende kappers nog in bedrijf zijn als deze steun eindelijk aangevraagd kan worden, laat staan als hij uitgekeerd wordt. Er is niets gezegd over de compensatie met terugwerkende kracht voor de ondernemers die buiten de boot zijn gevallen én er is geen sprake van verlichting op hele korte termijn. Dat is heel erg teleurstellend en wederom een enorme klap voor de kappersbranche. De ANKO blijft herhalen: kappers hebben nú hulp nodig, ze kunnen niet langer wachten!
 
ANKO legt zich niet neer bij dit steunpakket
De ANKO legt zich hier niet bij neer en blijft de politiek onverkort gericht benaderen. We bezinnen ons op verdere actie.

Bekijk de emotionele verhalen van kappers over het ontbreken van steun: Kappers gaan Kapot

Over de ANKO
De ondernemende kappers van Nederland hebben zich verenigd in brancheorganisatie ANKO. Samen werken zij aan het realiseren en behouden van een professionele en florerende kappersbranche.