16 sep
2019
BBL van grote waarde voor de BV Nederland
In 2018 wilde de overheid fors bezuinigen op de BBL-subsidie voor praktijkleren. Dankzij een gezamenlijke lobby van werkgeversorganisaties, waaronder de ANKO, ging dit plan in september 2018 van tafel. De overheid besloot de regeling te continueren tot 2023, maar gaf geen garantie voor de periode erna. In vervolg op dit voorlopige lobbysucces hebben twintig werkgeversorganisaties, waaronder ANKO, een onderzoek laten uitvoeren naar de maatschappelijke kosten en baten van de BBL-opleiding.
Grootste baten BBL bij overheid
Uit dit onderzoek blijkt dat de BBL-opleiding van grote maatschappelijke waarde is voor Nederland. Het saldo van maatschappelijke kosten en baten bedraagt 1,4 miljard per jaar. Per saldo komen de grootste baten van de BBL-opleiding terecht bij de overheid, namelijk 962 miljoen euro. Het saldo voor BBL-studenten bedraagt 308 miljoen euro en het saldo voor het bedrijfsleven is 124 miljoen euro. Ter vergelijking: Het voordeel voor de overheid is ruim 7,5 keer groter dan voor het bedrijfsleven. Conclusie: Het is zeer onverstandig om de subsidieregeling voor praktijkleren af te schaffen. Alle partijen profiteren ervan en de overheid het meest.”
BBL: dé vakopleiding voor het MKB
Het concept van ‘Werkend Leren’ is heel belangrijk voor de kappersbranche. Studenten leren het vak in de praktijk, verdienen salaris, draaien mee in de salon en bouwen een mooie loopbaan en carrière, terwijl ze tegelijkertijd belasting betalen. Uit het onderzoek blijkt dat BBL-studenten minder vaak werkloos raken. Daarnaast verdienen zij vaak een hoger loon en hebben een hogere arbeidsproductiviteit in vergelijking met studenten die de BOL-opleiding hebben gevolgd. BBL-studenten komen minder in uitkeringen terecht en komen ook minder vaak voor in criminaliteitsstatistieken.
Subsidie praktijkleren moet blijven
“Het is van de zotte dat we het behoud van de subsidieregeling voor bedrijven steeds weer moeten bevechten”, stelt Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland. MKB-Nederland en VNO-NCW willen dat de subsidiepot voor praktijkleren in het vervolg gaat meegroeien met het aantal studenten dat voor de BBL. “Stel een vast bedrag van 2700 euro per student per jaar vast', zegt Vonhof. ‘’Dat geeft werkgevers zekerheid en vertrouwen. En het voorkomt dat ze op den duur minder BBL-plaatsen aanbieden en op zoek gaan naar goedkopere oplossingen. En ook met een vast bedrag is de overheid nog altijd spekkoper.”
Voor de samenvatting van het onderzoek klik hier >
6 dec
2018
Minister verlengt definitief Subsidie Praktijkleren
Begin november werd bekend dat de lobby van o.a. de ANKO succesvol was en dat de Tweede Kamer de Subsidie Praktijkleren de komende jaren wil behouden. Gisteren werd bekend dat minister Van Engelshoven dit voorstel overneemt en de regeling verlengt tot 2023.
De Tweede Kamer vreesde voor het verdwijnen van een groot aantal leerbanen. Bij de behandeling van de begroting van het ministerie van OCW heeft de Tweede Kamer de minister daarom verzocht de regeling voor meerdere jaren te behouden en de bezuiniging terug te draaien. Aan dat verzoek heeft de minister nu voldaan.
De subsidieplafonds worden jaarlijks bekendgemaakt. Het besluit van de minister biedt zekerheid aan erkende leerbedrijven in de kappersbranche die werken met BBL-leerlingen. Ook voor scholen en studenten zijn de gevolgen positief. Juist nu het bedrijfsleven een groeiende behoefte heeft aan goed opgeleide medewerkers, blijft de beproefde BBL-route voor het opleiden van vakmensen ondersteund.
7 nov
2018
Gelukt: Subsidie Praktijkleren blijft behouden!
Op 6 november heeft de Tweede kamer ingestemd met het voorstel om de Subsidie Praktijkleren na 2019 nog eens vier jaar voort te zetten. Een prachtig resultaat van de intensieve lobby van de ANKO en andere branches en een belangrijke erkenning van het belang van de BBL.
Het is nog even afwachten of de Minister van Engelshoven van OCW het voorstel over zal nemen, maar er is goede hoop. Momenteel wordt op initiatief van MKB-Nederland onderzoek gedaan naar de kosten en opbrengsten van de BBL voor de leerbedrijven. Naar verwachting geven de resultaten van dit onderzoek voldoende ‘munitie’ om druk te zetten naar het ministerie van OCW. De ANKO zal meedoen aan dit onderzoek en leden hierbij betrekken.
2 nov
2018
ANKO hoopvol over behoud Subsidie Praktijkleren
De ANKO heeft het afgelopen half jaar stevig gelobbyd voor het behoud van de Subsidie Praktijkleren. We deden dat o.a. samen met MKB-Nederland en vicevoorzitter van de ANKO Anique Groesbeek ging in gesprek met staatssecretaris Keijzer. Ook op Prinsjesdag hebben we diverse kamerleden gesproken over het belang van deze regeling en de BBL.
In september konden we al melden dat het gelukt was om de regeling in ieder geval in 2019 te behouden en nu ziet het er naar uit dat daar nog vier jaar bij komen. Vandaag is daartoe een motie ingediend in de Tweede Kamer en op 6 november weten we of deze aangenomen zal worden. Fingers crossed!
24 sep
2018
Bezuiniging op Subsidie Praktijkleren lijkt van de baan
De op Prinsjesdag aangekondigde bezuiniging op de Subsidieregeling Praktijkleren 2019 lijkt van de baan! Lodewijk Asscher (PvdA) heeft tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen een motie ingediend waarin hij oproept om deze bezuiniging niet door te voeren. De Tweede Kamer heeft de stem vanuit organisaties als de ANKO luid en duidelijk gehoord, want alle Kamerleden zijn het eens met Asscher!
Hoe het bedrag van 19,5 miljoen bekostigd wordt, is nog niet duidelijk. Het kabinet is gevraagd een dekking te zoeken en deze voor te leggen aan de Tweede Kamer. De ANKO heeft zich de afgelopen maanden en ook op Prinsjesdag zelf ingespannen om Kamerleden te overtuigen dat de Subsidie Praktijkleren behouden moet blijven en niet gekort mag worden. We zijn dan ook enthousiast om te horen dat de motie van Asscher is aangenomen!
We blijven uiteraard de ontwikkelingen volgen en houden je op de hoogte!
17 jul
2018
Lobby succesvol: Subsidie praktijkleren wordt verlengd
Gisteren berichtten we nog over onze strijd voor het behoud van de subsidieregeling praktijkleren. Vandaag is duidelijk dat die strijd succesvol is. Het kabinet heeft namelijk besloten dat de subsidieregeling praktijkleren in 2019 blijft bestaan.
5 jul
2018
“Handen af van Subsidie Praktijkleren!”
2 jul
2018
ANKO opnieuw te gast bij staatssecretaris
Afgelopen vrijdag was ANKO’s vicevoorzitter Anique Groesbeek wederom op bezoek bij staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken. De staatssecretaris presenteerde haar MKB-Actieplan en had de ANKO uitgenodigd daarbij aanwezig te zijn.
19 sep
2017
ANKO voert actie op Prinsjesdag voor behoud BBL
Ook dit jaar laten kamerleden zich op de ochtend van Prinsjesdag stylen door excellente kappersleerlingen. De ANKO grijpt deze gelegenheid aan voor een ludieke actie, samen met de vakbonden. Kamerleden krijgen een schriftelijke cursus knippen aangeboden, om te onderstrepen dat praktijkleren en de BBL behouden moeten blijven. Want knippen leer je niet uit een boekje!
12 dec
2016
SER op een lijn met de ANKO over BBL-problematiek
Op 1 december stuurde de kappersbranche een brief aan de Tweede Kamer. Hierin luidden we de noodklok over de BBL. De terugloop van het aantal leerlingen dat voor deze manier van leren-in-de-praktijk kiest is alarmerend.
5 dec
2016
PERSBERICHT: Praktijkgerichte jongeren dreigen massaal buiten de arbeidsmarkt te vallen
In Nederland wordt er veel theoretisch onderwijs aangeboden, maar dat is voor een grote groep leerlingen niet geschikt. Dé ultieme onderwijsvorm voor deze groep is de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL). Hierin krijgen leerlingen vanuit de praktijksituatie een gedegen vak aangeleerd en hebben ze een grote kans op een baan. En juist deze succesvolle leerweg dreigt te verdwijnen!
21 sep
2016
Prinsjesdag: ANKO vraagt aandacht voor het kappersvak en het belang van de BBL bij Kamerleden
Op Prinsjesdag 2016 hebben talentvolle jonge kappers Tweede Kamerleden geknipt en gestyled. Met deze ludieke actie vroegen brancheorganisatie ANKO, CNV Vakmensen en FNV MOOI aandacht voor het ambacht en behoud van de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL) in het middelbaar beroepsonderwijs.
20 sep
2016
Tweede Kamerleden krijgen op Prinsjesdag make-over van mbo leerlingen
Op dinsdag 20 september 2016 beginnen verschillende Tweede Kamerleden hun dag met een bezoek aan talentvolle jonge kappers en schoonheidsspecialisten. De parlementariërs zijn door brancheorganisatie ANKO, CNV Vakmensen en FNV MOOI uitgenodigd om hun haar te laten stylen en hun make-up te laten verzorgen door excellente mbo'ers.
30 aug
2016
Missie Prinsjesdag
Weet je nog, Prinsjesdag 2015? Voordat zij naar de Ridderzaal gingen, lieten maar liefst 17 kamerleden hun haar verzorgen door getalenteerde kappersleerlingen. Deze succesvolle samenwerking tussen o.a. Skills, ANKO en de vakbonden krijgt dit jaar een vervolg.
1 aug
2016
ANKO-korting op ondersteuning bij aanvraag BBL subsidie
Sinds 2014 kunnen werkgevers met een BBL-leerling gebruikmaken van de Subsidie Praktijkleren, zodat zij een tegemoetkoming krijgen in de kosten van de leerlingbegeleiding. Dat klinkt mooi, maar het aanvragen van deze subsidie blijkt voor sommigen behoorlijk ingewikkeld. Mede daardoor wordt er minder gebruik van gemaakt: jaarlijks laat onze branche 1,4 miljoen liggen! Omdat de BBL belangrijk is voor de kappersbranche en de ANKO leerbedrijven deze subsidie van harte gunt, hebben we voor leden korting geregeld op ondersteuning bij de aanvraag.
7 jul
2016
Ook SBB erkent ernst BBL-problematiek
Al jaren uit de ANKO haar zorgen over de afname van het aantal BBL-leerlingen. We brachten dit al met succes onder de aandacht van politici, we trekken samen op met MKB-Nederland en hameren er binnen het Samenwerkingsverband Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven (SBB) op dat de BBL-problematiek geen kleinigheidje is. Die laatste organisatie constateert nu ook een fors BBL-probleem. Dat blijkt onder andere ook uit het artikel in het Algemeen Dagblad van afgelopen maandag.
12 apr
2016
ANKO spreekt met Kamerleden over de bekostiging van het onderwijs
Maandag stond het ambacht weer volop in de schijnwerpers. Een delegatie vanuit de Tweede Kamer en MKB-Nederland was te gast bij de Slagersvakopleiding in Houten. Na een rondleiding over de vakopleiding werd in een ronde tafelgesprek de bekostiging van het onderwijs en het belang van de BBL besproken. Michel van der Tol beleidsadviseur onderwijs van de ANKO was erbij.
4 apr
2016
ANKO stelt kwaliteit voorop bij stage bij zzp’er
Afgelopen vrijdag werd bekend dat Minister Bussemaker het makkelijker wil maken om stage te lopen bij zzp’ers.
17 nov
2015
ANKO in gesprek met parlementariër door Prinsjesdag
Op Prinsjesdag hebben talentvolle jonge kappers Tweede Kamerleden geknipt en gestyled. Met deze ludieke actie vroeg de ANKO aandacht voor kwaliteitsverbetering van het beroepsonderwijs. Ook vinden wij dat ambacht en vaktechniek meer waardering verdienen. En in de kappersstoel gezeten luistert Den Haag!
7 mei
2015
ANKO volgt experiment combinatie BOL-BBL op de voet
Gisteren werd op de website van de Rijksoverheid de start van een nieuwe leerroute aangekondigd, die een combinatie is tussen BOL en BBL. Al eerder dit jaar berichtten wij in ANKO kapperszaken over dit experiment.
28 apr
2015
Onderwijs gewezen op stagevergoedingen
Samen met sociale partners FNV Mooi en CNV Vakmensen heeft de ANKO een brief gestuurd naar alle kappersopleidingen om drie belangrijke ontwikkelingen onder de aandacht te brengen.
8 okt
2013
ANKO zet volgende stap naar meer BBL-banen
Tijdens de Jeugdtop die gisteren in Rotterdam werd gehouden is een nieuwe stap gezet naar meer BBL-banen en beter opgeleide praktijkopleiders in de kappersbranche.
22 jul
2013
Minister Bussemaker reageert op ANKO-brief
Begin juni stuurde de ANKO een brandbrief naar Minister Bussemaker om er op aan te dringen al het mogelijke te doen om de voor het kappersvak essentiële combinatie van werken en leren in de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) te bevorderen. In deze brief signaleerde ANKO-voorzitter Jan Franssen drie knelpunten:
5 jun
2013
ANKO op de barricade voor de BBL
De ANKO signaleert een groot probleem in het opleiden van vakmensen. Vandaag, 5 juni 2013, dringt voorzitter Jan Franssen er bij minister Bussemaker (Onderwijs Cultuur en Wetenschappen) op aan, al het mogelijke te doen om de voor het kappersvak essentiële combinatie van werken en leren in de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) te bevorderen.
Behoud voldoende BBL-leerlingen
De ANKO maakt zich zorgen om het verdwijnen van de BBL. Via een actieplan met verschillende deelprojecten wordt pragmatisch gewerkt aan het behoud van de BBL leerling.
Achtergrond
Het aantal leerlingen dat voor de BBL kiest daalt structureel. Opleidingen in BBL vorm sluiten. En tot overmaat van ramp zet de recente onderwijsvernieuwing in het mbo de BBL nog verder onder druk. Gevolg. Een uniek leersysteem dreigt ten onder te gaan. Arbeidsmarktkansen voor jongeren verdwijnen. En een tekort aan goed opgeleide leerlingen zet de continuïteit van de professionele kappersbranche onder druk.
Standpunt ANKO
Het kappersvak is een winkelambacht waarbij praktijkervaring en vaktechniek ontzettend belangrijk zijn. De BBL is naast de BOL een zeer waardevolle en gewaardeerde opleidingsroute naar het kappersvak en biedt de leerling een uitstekende gelegenheid veel praktijkervaring op te doen. In de huidige onderwijsdynamiek staat de BBL ten opzichte van de BOL onevenredig onder druk. Deze dynamiek mag niet leiden tot het verdwijnen van de BBL als volwaardige leerroute. Daarom vraagt ANKO, in samenwerking met MKB, continue aandacht voor de BBL-route bij het onderwijs en de overheid.
CNV Vakmensen, FNV MOOI en ANKO hebben samenwerkend binnen de stichting Brancheplatform Kappers (BPK), de beroepscompetentieprofielen (BCP) voor de kappers en voor de Black en Mixed Hair kapper opgesteld. Deze geactualiseerde beroepscompetentieprofielen beschrijven de belangrijkste kenmerken en criteria voor de beroepen. De BCP’s zijn daarmee van groot belang voor de ontwikkeling tot vakbekwaam. BCP Black & Mixed hair Beroepscompetentieprofielen voor de kappersbranche Lees meer »
Het kwalificatiedossier voor het middelbaar beroepsonderwijs geeft weer wat de beginnend beroepsbeoefenaar moet kennen en kunnen aan het einde van de mbo-opleiding. Lees meer »
De ANKO is niet tevreden over de toegankelijkheid en het gebruik van de Subsidieregeling praktijkleren. De ANKO brengt dit onder de aandacht van politiek en ondersteunt haar leden bij de subsidieaanvraag. Lees meer »