16 sep
2019
BBL van grote waarde voor de BV Nederland
In 2018 wilde de overheid fors bezuinigen op de BBL-subsidie voor praktijkleren. Dankzij een gezamenlijke lobby van werkgeversorganisaties, waaronder de ANKO, ging dit plan in september 2018 van tafel. De overheid besloot de regeling te continueren tot 2023, maar gaf geen garantie voor de periode erna. In vervolg op dit voorlopige lobbysucces hebben twintig werkgeversorganisaties, waaronder ANKO, een onderzoek laten uitvoeren naar de maatschappelijke kosten en baten van de BBL-opleiding.
Grootste baten BBL bij overheid
Uit dit onderzoek blijkt dat de BBL-opleiding van grote maatschappelijke waarde is voor Nederland. Het saldo van maatschappelijke kosten en baten bedraagt 1,4 miljard per jaar. Per saldo komen de grootste baten van de BBL-opleiding terecht bij de overheid, namelijk 962 miljoen euro. Het saldo voor BBL-studenten bedraagt 308 miljoen euro en het saldo voor het bedrijfsleven is 124 miljoen euro. Ter vergelijking: Het voordeel voor de overheid is ruim 7,5 keer groter dan voor het bedrijfsleven. Conclusie: Het is zeer onverstandig om de subsidieregeling voor praktijkleren af te schaffen. Alle partijen profiteren ervan en de overheid het meest.”
BBL: dé vakopleiding voor het MKB
Het concept van ‘Werkend Leren’ is heel belangrijk voor de kappersbranche. Studenten leren het vak in de praktijk, verdienen salaris, draaien mee in de salon en bouwen een mooie loopbaan en carrière, terwijl ze tegelijkertijd belasting betalen. Uit het onderzoek blijkt dat BBL-studenten minder vaak werkloos raken. Daarnaast verdienen zij vaak een hoger loon en hebben een hogere arbeidsproductiviteit in vergelijking met studenten die de BOL-opleiding hebben gevolgd. BBL-studenten komen minder in uitkeringen terecht en komen ook minder vaak voor in criminaliteitsstatistieken.
Subsidie praktijkleren moet blijven
“Het is van de zotte dat we het behoud van de subsidieregeling voor bedrijven steeds weer moeten bevechten”, stelt Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland. MKB-Nederland en VNO-NCW willen dat de subsidiepot voor praktijkleren in het vervolg gaat meegroeien met het aantal studenten dat voor de BBL. “Stel een vast bedrag van 2700 euro per student per jaar vast', zegt Vonhof. ‘’Dat geeft werkgevers zekerheid en vertrouwen. En het voorkomt dat ze op den duur minder BBL-plaatsen aanbieden en op zoek gaan naar goedkopere oplossingen. En ook met een vast bedrag is de overheid nog altijd spekkoper.”
Voor de samenvatting van het onderzoek klik hier >
4 mei
2017
Kappersbranche maakt meer gebruik van subsidie praktijkleren
Uit de cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland blijkt dat het afgelopen schooljaar voor bijna alle BBL-leerlingen in de kappersbranche subsidie praktijkleren is aangevraagd. Dat klinkt goed, maar het kan nog beter.
1 aug
2016
ANKO-korting op ondersteuning bij aanvraag BBL subsidie
Sinds 2014 kunnen werkgevers met een BBL-leerling gebruikmaken van de Subsidie Praktijkleren, zodat zij een tegemoetkoming krijgen in de kosten van de leerlingbegeleiding. Dat klinkt mooi, maar het aanvragen van deze subsidie blijkt voor sommigen behoorlijk ingewikkeld. Mede daardoor wordt er minder gebruik van gemaakt: jaarlijks laat onze branche 1,4 miljoen liggen! Omdat de BBL belangrijk is voor de kappersbranche en de ANKO leerbedrijven deze subsidie van harte gunt, hebben we voor leden korting geregeld op ondersteuning bij de aanvraag.
7 jul
2016
Ook SBB erkent ernst BBL-problematiek
Al jaren uit de ANKO haar zorgen over de afname van het aantal BBL-leerlingen. We brachten dit al met succes onder de aandacht van politici, we trekken samen op met MKB-Nederland en hameren er binnen het Samenwerkingsverband Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven (SBB) op dat de BBL-problematiek geen kleinigheidje is. Die laatste organisatie constateert nu ook een fors BBL-probleem. Dat blijkt onder andere ook uit het artikel in het Algemeen Dagblad van afgelopen maandag.
Subsidieregeling praktijkleren
De ANKO is niet tevreden over de toegankelijkheid en het gebruik van de Subsidieregeling praktijkleren. De ANKO brengt dit onder de aandacht van politiek en ondersteunt haar leden bij de subsidieaanvraag.
CNV Vakmensen, FNV MOOI en ANKO hebben samenwerkend binnen de stichting Brancheplatform Kappers (BPK), de beroepscompetentieprofielen (BCP) voor de kappers en voor de Black en Mixed Hair kapper opgesteld. Deze geactualiseerde beroepscompetentieprofielen beschrijven de belangrijkste kenmerken en criteria voor de beroepen. De BCP’s zijn daarmee van groot belang voor de ontwikkeling tot vakbekwaam. BCP Black & Mixed hair Beroepscompetentieprofielen voor de kappersbranche Lees meer »
De ANKO maakt zich zorgen om het verdwijnen van de BBL. Via een actieplan met verschillende deelprojecten wordt pragmatisch gewerkt aan het behoud van de BBL leerling. Lees meer »
Het kwalificatiedossier voor het middelbaar beroepsonderwijs geeft weer wat de beginnend beroepsbeoefenaar moet kennen en kunnen aan het einde van de mbo-opleiding. Lees meer »