Verbetering van het onderwijs
De ANKO maakt zich samen met haar leden in politiek Den Haag en onderwijsland sterk voor een modern beroepsonderwijs dat aansluit bij de praktijk van de professionele kapsalon.
Begin november werd bekend dat de lobby van o.a. de ANKO succesvol was en dat de Tweede Kamer de Subsidie Praktijkleren de komende jaren wil behouden. Gisteren werd bekend dat minister Van Engelshoven dit voorstel overneemt en de regeling verlengt tot 2023.
De Tweede Kamer vreesde voor het verdwijnen van een groot aantal leerbanen. Bij de behandeling van de begroting van het ministerie van OCW heeft de Tweede Kamer de minister daarom verzocht de regeling voor meerdere jaren te behouden en de bezuiniging terug te draaien. Aan dat verzoek heeft de minister nu voldaan.
De subsidieplafonds worden jaarlijks bekendgemaakt. Het besluit van de minister biedt zekerheid aan erkende leerbedrijven in de kappersbranche die werken met BBL-leerlingen. Ook voor scholen en studenten zijn de gevolgen positief. Juist nu het bedrijfsleven een groeiende behoefte heeft aan goed opgeleide medewerkers, blijft de beproefde BBL-route voor het opleiden van vakmensen ondersteund.
Op 6 november heeft de Tweede kamer ingestemd met het voorstel om de Subsidie Praktijkleren na 2019 nog eens vier jaar voort te zetten. Een prachtig resultaat van de intensieve lobby van de ANKO en andere branches en een belangrijke erkenning van het belang van de BBL.
Het is nog even afwachten of de Minister van Engelshoven van OCW het voorstel over zal nemen, maar er is goede hoop. Momenteel wordt op initiatief van MKB-Nederland onderzoek gedaan naar de kosten en opbrengsten van de BBL voor de leerbedrijven. Naar verwachting geven de resultaten van dit onderzoek voldoende ‘munitie’ om druk te zetten naar het ministerie van OCW. De ANKO zal meedoen aan dit onderzoek en leden hierbij betrekken.
De ANKO heeft het afgelopen half jaar stevig gelobbyd voor het behoud van de Subsidie Praktijkleren. We deden dat o.a. samen met MKB-Nederland en vicevoorzitter van de ANKO Anique Groesbeek ging in gesprek met staatssecretaris Keijzer. Ook op Prinsjesdag hebben we diverse kamerleden gesproken over het belang van deze regeling en de BBL.
In september konden we al melden dat het gelukt was om de regeling in ieder geval in 2019 te behouden en nu ziet het er naar uit dat daar nog vier jaar bij komen. Vandaag is daartoe een motie ingediend in de Tweede Kamer en op 6 november weten we of deze aangenomen zal worden. Fingers crossed!
De op Prinsjesdag aangekondigde bezuiniging op de Subsidieregeling Praktijkleren 2019 lijkt van de baan! Lodewijk Asscher (PvdA) heeft tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen een motie ingediend waarin hij oproept om deze bezuiniging niet door te voeren. De Tweede Kamer heeft de stem vanuit organisaties als de ANKO luid en duidelijk gehoord, want alle Kamerleden zijn het eens met Asscher!
Hoe het bedrag van 19,5 miljoen bekostigd wordt, is nog niet duidelijk. Het kabinet is gevraagd een dekking te zoeken en deze voor te leggen aan de Tweede Kamer. De ANKO heeft zich de afgelopen maanden en ook op Prinsjesdag zelf ingespannen om Kamerleden te overtuigen dat de Subsidie Praktijkleren behouden moet blijven en niet gekort mag worden. We zijn dan ook enthousiast om te horen dat de motie van Asscher is aangenomen!
We blijven uiteraard de ontwikkelingen volgen en houden je op de hoogte!
Het is inmiddels traditie: op de ochtend van Prinsjesdag laten politici hun haar stylen door getalenteerde leerlingkappers. Dit jaar waren dat niet alleen Kamerleden, maar ook minister Carola Schouten en staatssecretaris Mona Keijzer vertrouwden hun kapsel toe aan de jonge talenten. Vervolgens pakte de ANKO haar kans om de belangen van de branche onder de aandacht te brengen!
De politici kregen een spiegel cadeau om hen te herinneren aan de grote waarde van vakmensen en het belang van goed vakonderwijs. ANKO's Gert-Jan Deben ging met vele politici in gesprek namens de ondernemende kappers van Nederland.
Willem Kruithof (CNV), staatssecretaris Mona Keijzer en ANKO's Gert-Jan Deben
Goed nieuws voor leerbedrijven die afgelopen schooljaar 2017/2018 een BBL-leerling hebben begeleid: Na de eerder aangekondigde bezuiniging, wordt de Subsidieregeling Praktijkleren toch weer verhoogd met 5 miljoen. Het mooiste is dat deze 5 miljoen volledig wordt toegevoegd aan het subsidieplafond van het mbo.
Gisteren berichtten we nog over onze strijd voor het behoud van de subsidieregeling praktijkleren. Vandaag is duidelijk dat die strijd succesvol is. Het kabinet heeft namelijk besloten dat de subsidieregeling praktijkleren in 2019 blijft bestaan.
Moet een student zelf zijn kappersschaar kopen als hij start met de opleiding? Het antwoord hierop is eindelijk bekend: ‘nee’. Naast de leerbedrijven zijn nu ook de Mbo-opleidingen verantwoordelijk voor het ter beschikking stellen van dit type middelen op school aan leerlingen.
Samen met andere partijen maakt de ANKO zich ernstig zorgen over de voorgenomen bezuiniging van het kabinet op de Subsidie Praktijkleren en het voortbestaan van de regeling in de toekomst. De ANKO zit niet stil en zet zich, samen met andere organisaties, in om de subsidie te behouden!
Samen met andere partijen maakt de ANKO zich ernstig zorgen over de voorgenomen bezuiniging van het kabinet op de Subsidie Praktijkleren. Mede namens de ANKO doet MKB-Nederland daarom vandaag een oproep aan de Tweede Kamer om deze bezuiniging terug te draaien. Vicevoorzitter van de ANKO Anique Groesbeek ging hierover vorige week al in gesprek met staatssecretaris Keijzer.
Afgelopen vrijdag was ANKO’s vicevoorzitter Anique Groesbeek wederom op bezoek bij staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken. De staatssecretaris presenteerde haar MKB-Actieplan en had de ANKO uitgenodigd daarbij aanwezig te zijn.
Wat moet een professionele kapper kunnen anno 2018? Die vraag kan alleen beantwoord worden door de mensen uit de praktijk. Door jou dus. Samen met kappers gaat de ANKO aan de slag met het updaten van de beroepsprofielen.
Heb jij dit jaar de subsidie praktijkleren aangevraagd voor het begeleiden van een BBL-leerling? Houd dan goed jouw bankrekening in de gaten, want half december ontvang jij jouw subsidiegeld!
On Stage is een jaarlijks terugkerend initiatief waarbij VMBO-leerlingen kennismaken met ondernemers uit verschillende branches. Het is een kans voor de leerlingen om het kappersvak te leren kennen en een kans voor jou als ondernemer om jong talent alvast aan je te binden.
Ook dit jaar laten kamerleden zich op de ochtend van Prinsjesdag stylen door excellente kappersleerlingen. De ANKO grijpt deze gelegenheid aan voor een ludieke actie, samen met de vakbonden. Kamerleden krijgen een schriftelijke cursus knippen aangeboden, om te onderstrepen dat praktijkleren en de BBL behouden moeten blijven. Want knippen leer je niet uit een boekje!
Uit de cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland blijkt dat het afgelopen schooljaar voor bijna alle BBL-leerlingen in de kappersbranche subsidie praktijkleren is aangevraagd. Dat klinkt goed, maar het kan nog beter.
Van 16 t/m 18 maart vindt dé vakwedstrijd voor mbo-leerlingen weer plaats: Skills The Finals. In RAI Amsterdam strijden twaalf finalisten van de kappersopleiding om de kampioenstitel. Ook in andere vakgebieden vinden er finalewedstrijden plaats.
De ANKO zet zich niet alleen in voor verbetering van de kwaliteit van het kappersonderwijs, maar ook voor het imago van het vak en het uitdragen van kwaliteit. Een van de manieren om dat te doen is de introductie van een meestertitel, zoals we die bijvoorbeeld kennen voor bakkers en patissiers.
Op 1 december stuurde de kappersbranche een brief aan de Tweede Kamer. Hierin luidden we de noodklok over de BBL. De terugloop van het aantal leerlingen dat voor deze manier van leren-in-de-praktijk kiest is alarmerend.
In Nederland wordt er veel theoretisch onderwijs aangeboden, maar dat is voor een grote groep leerlingen niet geschikt. Dé ultieme onderwijsvorm voor deze groep is de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL). Hierin krijgen leerlingen vanuit de praktijksituatie een gedegen vak aangeleerd en hebben ze een grote kans op een baan. En juist deze succesvolle leerweg dreigt te verdwijnen!
De ANKO, CNV Vakmensen, FNV MOOI en het Sociaal Fonds voor Opleiding en Ontwikkeling in het Kappersbedrijf (SF O&O Kappers) vinden het belangrijk dat werknemers en zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) goed voorbereid zijn op hun toekomst. Het vergroten van vaktechnische kennis draagt hieraan bij. Om dit te stimuleren is er nu een subsidie beschikbaar voor werknemers en zzp’ers voor de cursus die jij hebt of jouw werknemer heeft afgerond. Je kunt tot wel 50% van de cursuskosten met een maximum van € 375,- terugkrijgen!
Begin dit jaar riep de ANKO leerbedrijven op om de BPV-monitor in te vullen, die ze na afloop van een stage of leerwerktraject toegestuurd krijgen. Zo krijgen beroepsonderwijs en bedrijfsleven zicht op de ervaringen met de beroepspraktijkvorming. De eerste resultaten zijn nu bekend.
Leerling-kappers vallen nog steeds veel uit of veranderen van opleiding na een verkeerde opleidingskeuze. Vaak kan dat door een goede loopbaanbegeleiding worden voorkomen. Minister Bussemaker (Onderwijs) wil met betere loopbaanbegeleiding zorgen voor betere keuzes van leerlingen en vandaag maakt de minister aan de Tweede Kamer haar plannen bekend.
Afgelopen dinsdag (Prinsjesdag) maakte het kabinet de plannen voor komend jaar bekend. Het belangrijkste nieuws is dat de belasting op arbeidsintensieve diensten (lees kappersbehandelingen) ook in 2017 6% blijft! Wat betekenen deze plannen verder voor ondernemers in de kappersbranche?
Op Prinsjesdag 2016 hebben talentvolle jonge kappers Tweede Kamerleden geknipt en gestyled. Met deze ludieke actie vroegen brancheorganisatie ANKO, CNV Vakmensen en FNV MOOI aandacht voor het ambacht en behoud van de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL) in het middelbaar beroepsonderwijs.
Op dinsdag 20 september 2016 beginnen verschillende Tweede Kamerleden hun dag met een bezoek aan talentvolle jonge kappers en schoonheidsspecialisten. De parlementariërs zijn door brancheorganisatie ANKO, CNV Vakmensen en FNV MOOI uitgenodigd om hun haar te laten stylen en hun make-up te laten verzorgen door excellente mbo'ers.
Weet je nog, Prinsjesdag 2015? Voordat zij naar de Ridderzaal gingen, lieten maar liefst 17 kamerleden hun haar verzorgen door getalenteerde kappersleerlingen. Deze succesvolle samenwerking tussen o.a. Skills, ANKO en de vakbonden krijgt dit jaar een vervolg.
Sinds 2014 kunnen werkgevers met een BBL-leerling gebruikmaken van de Subsidie Praktijkleren, zodat zij een tegemoetkoming krijgen in de kosten van de leerlingbegeleiding. Dat klinkt mooi, maar het aanvragen van deze subsidie blijkt voor sommigen behoorlijk ingewikkeld. Mede daardoor wordt er minder gebruik van gemaakt: jaarlijks laat onze branche 1,4 miljoen liggen! Omdat de BBL belangrijk is voor de kappersbranche en de ANKO leerbedrijven deze subsidie van harte gunt, hebben we voor leden korting geregeld op ondersteuning bij de aanvraag.
Al jaren uit de ANKO haar zorgen over de afname van het aantal BBL-leerlingen. We brachten dit al met succes onder de aandacht van politici, we trekken samen op met MKB-Nederland en hameren er binnen het Samenwerkingsverband Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven (SBB) op dat de BBL-problematiek geen kleinigheidje is. Die laatste organisatie constateert nu ook een fors BBL-probleem. Dat blijkt onder andere ook uit het artikel in het Algemeen Dagblad van afgelopen maandag.
Maandag stond het ambacht weer volop in de schijnwerpers. Een delegatie vanuit de Tweede Kamer en MKB-Nederland was te gast bij de Slagersvakopleiding in Houten. Na een rondleiding over de vakopleiding werd in een ronde tafelgesprek de bekostiging van het onderwijs en het belang van de BBL besproken. Michel van der Tol beleidsadviseur onderwijs van de ANKO was erbij.
Afgelopen vrijdag werd bekend dat Minister Bussemaker het makkelijker wil maken om stage te lopen bij zzp’ers.
Op Prinsjesdag hebben talentvolle jonge kappers Tweede Kamerleden geknipt en gestyled. Met deze ludieke actie vroeg de ANKO aandacht voor kwaliteitsverbetering van het beroepsonderwijs. Ook vinden wij dat ambacht en vaktechniek meer waardering verdienen. En in de kappersstoel gezeten luistert Den Haag!
Vandaag werkt de ANKO hands-on aan de kwaliteit van docenten aan de kappersopleiding. Drie toppers uit de kappersbranche en lid van de ANKO geven workshops aan docenten uit het hele land.
Veertien leden van de Tweede Kamer begonnen Prinsjesdag met een bezoek aan talentvolle jonge kappers en schoonheidsspecialisten, hen aangeboden door de ANKO en partners. In de Aveda Salon in Den Haag werd hun haar gestyled. ANKO-bestuurder Maurice Crusio was daarbij aanwezig en sprak met verschillende kamerleden over het belang van goed opgeleide vakmensen.
Veertien leden van de Tweede Kamer beginnen Prinsjesdag op 15 september met een bezoek aan talentvolle jonge kappers en schoonheidsspecialisten. De parlementariërs zijn uitgenodigd om hun kapsel en/of make-up te laten verzorgen door excellente mbo’ers.
Gisteren werd op de website van de Rijksoverheid de start van een nieuwe leerroute aangekondigd, die een combinatie is tussen BOL en BBL. Al eerder dit jaar berichtten wij in ANKO kapperszaken over dit experiment.
Samen met sociale partners FNV Mooi en CNV Vakmensen heeft de ANKO een brief gestuurd naar alle kappersopleidingen om drie belangrijke ontwikkelingen onder de aandacht te brengen.
Op 12 december 2014 hebben negen leerlingen van verschillende kappersopleidingen uit heel Nederland onderling uitgemaakt wie zich komend jaar de beste kappers-leerling van Nederland mag noemen. Na een spannende finale bleek Noor Al Azawi van All Inn Kapperscollege uit Alkmaar de terechte winnaar.
Francis Schroembges, Bob Jansen en Duthchaircutters Richard Hensen en Wilfred Zonneveld stonden afgelopen dinsdag voor de klas! Deze bekende kappers gaven training aan zo’n 70 docenten van 25 verschillende ROC’s. Doel: opfrissen van de vakdidactiek. Op het programma stond o.a. dames trendy knippen, authentiek herenvak en folies/kleuren.
Na het succes van vorig jaar wordt op 10 en 11 november opnieuw een tweedaagse vakdidactische training georganiseerd voor vakdocenten. Zo’n 75 docenten laten zich bijscholen door Francis Schroembges, Bob Jansen en DutchHairCutters Wilfred Zonneveld en Richard Hensen.
De afgelopen jaren heeft de ANKO flink geïnvesteerd in het opbouwen van relaties met politiek ‘Den Haag’. Gisteren konden we daar de vruchten van plukken. Het is de ANKO gelukt het woord te voeren tot de Commissie Economische Zaken in de Tweede Kamer tijdens het rondetafelgesprek Ambachtseconomie! Op 25 september vroeg ANKO-directeur Rob Vos tijdens het debat met nadruk aandacht en steun van politici voor vijf hot items in de kappersbranche.
Vanmiddag tussen 15:00 en 17:00 uur spreekt ANKO-directeur Rob Vos in de Tweede Kamer met Kamerleden van de Commissie Economische Zaken. Tijdens dit ronde tafelgesprek staat het belang van en het wegnemen van knelpunten voor de Ambachtseconomie centraal.
De nieuwe kapperscao heeft ook voor het het onderwijs gevolgen.
Elke twee jaar onderzoekt Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) de tevredenheid van mbo-studenten over ROC’s, de faciliteiten, de opleiding, begeleiding en de stage. Dit onderzoek heet de JOB-monitor. Hoe tevreden zijn leerling-kappers?
De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en de staatssecretaris van Economische Zaken (EZ) hebben 2 juli ingestemd met 90% van de herziene kwalificatiedossiers, waaronder die voor de kapper: Haarverzorging. Het dossier voor het middelbaar beroepsonderwijs geeft weer wat de beginnend beroepsbeoefenaar moet 'kennen en kunnen' aan het einde van de mbo-opleiding.
De kappersbranche maakt een enorme ontwikkeling door, waardoor behoefte ontstaat aan hoger geschoold personeel met meer leidinggevende, trainings- en ondernemersvaardigheden.
De herenkapper mag weer erkend leerbedrijf zijn! Door samenvoegen van alle vakvaardigheden in een opleiding tot allround kapper (dames en heren) is het een tijdlang voor herenkappers niet mogelijk geweest erkend leerbedrijf te zijn. Elke herenkapper die voldoet aan de erkenningsvoorwaarden kan zich nu weer aanmelden als leerbedrijf.
Vandaag ondertekenen de ANKO, de vakbonden en de MBO Raad het Convenant Versterking Kwaliteit Kappersonderwijs.
De ANKO is uitgenodigd om maandag 9 december deel te nemen aan een overleg met VNO-NCW, MKB-Nederland en de directie Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). In dit overleg wordt de partijen om een reactie gevraagd op de notitie ‘Een toekomstbestendig mbo’, die is gemaakt door OCW na de MBO-tour van Minister Bussemaker.
Tijdens de Jeugdtop die gisteren in Rotterdam werd gehouden is een nieuwe stap gezet naar meer BBL-banen en beter opgeleide praktijkopleiders in de kappersbranche.
Begin juni stuurde de ANKO een brandbrief naar Minister Bussemaker om er op aan te dringen al het mogelijke te doen om de voor het kappersvak essentiële combinatie van werken en leren in de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) te bevorderen. In deze brief signaleerde ANKO-voorzitter Jan Franssen drie knelpunten:
De ANKO signaleert een groot probleem in het opleiden van vakmensen. Vandaag, 5 juni 2013, dringt voorzitter Jan Franssen er bij minister Bussemaker (Onderwijs Cultuur en Wetenschappen) op aan, al het mogelijke te doen om de voor het kappersvak essentiële combinatie van werken en leren in de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) te bevorderen.
De ANKO maakt zich samen met haar leden in politiek Den Haag en onderwijsland sterk voor een modern beroepsonderwijs dat aansluit bij de praktijk van de professionele kapsalon.
De ANKO maakt zich zorgen om het verdwijnen van de BBL. Via een actieplan met verschillende deelprojecten wordt pragmatisch gewerkt aan het behoud van de BBL leerling. Lees meer »
De ANKO is niet tevreden over de toegankelijkheid en het gebruik van de Subsidieregeling praktijkleren. De ANKO brengt dit onder de aandacht van politiek en ondersteunt haar leden bij de subsidieaanvraag. Lees meer »
De ANKO maakt zich sterk voor één landelijk herkenbaar en gewaardeerd mbo-kappersdiploma. Het mbo-kappersdiploma moet zekerheid geven over kennis en kunde van de gediplomeerde toekomstige werknemer. Lees meer »
Een sterke kappersbranche, individueel advies, tips & informatie, financieel voordeel.
Lid wordenBlijf op de hoogte en volg ons via Facebook en Twitter.
Reageren op: Verbetering van het onderwijs