THEMA: Eerlijke concurrentie

Ondernemerschap in de kappersbranche is er in alle soorten en maten; de kinderkapper, de bakfietskapper, grote ketens, kleine barbershops, de festivalkapper, de spa & wellnesskapper, het is er allemaal! Met veel creativiteit zoeken - en vinden! -  kappers manieren om hun talent te vermarkten en de ANKO juicht dit innoverende ondernemerschap vol enthousiasme toe. En toch is er reden tot zorg…

THEMA: Eerlijke concurrentie

Hoewel de totale omzet in de kappersbranche de afgelopen jaren ongeveer gelijk is gebleven, is het aantal ondernemingen toegenomen. Individuele omzetten lopen dus terug. Het evenwicht tussen eenpersoons ondernemingen enerzijds en bedrijven met personeel  anderzijds staat onder druk; steeds meer kappers werken alleen. Dat zorgt voor leegstand in winkelgebieden en minder opleidingsplaatsen. Ook is er oneerlijke concurrentie doordat gemeenten kapsalons in winkelpanden meer regels opleggen, dan kapsalons die aan huis gevestigd zijn.

Kappersambacht mag niet uit winkelstraat verdwijnen

Juist omdat de ANKO ondernemerschap wil stimuleren, vinden we gelijke kansen belangrijk. Bovendien vinden we dat het prachtige ambacht van kapper overal uitgeoefend mag worden, maar zeker niet mag verdwijnen uit de winkelstraat. Want kapsalons zijn ook heel belangrijk voor de aantrekkelijkheid van, en diversiteit en ‘reuring’ in winkelgebieden. Uiteraard bespreekt de ANKO deze onderwerpen met andere belangenorganisaties en beleidsmakers, maar we geloven vooral in een lokale aanpak, samen met betrokken kappers.

In meer dan 100 gemeenten actief!

Inmiddels zijn in vele tientallen gemeenten gesprekken gevoerd met kappers, ambtenaren, wethouders en burgemeesters. Het is een proces van een lange adem (en die hebben we!), maar langzaam maken we beleidsmakers bewust van de waarde van de kappersbranche en het belang van eerlijk beleid en gelijke kansen! 

Op deze kaart zie je in welke gemeenten de ANKO samen met kappers actief is. Zoom in om alle gemeenten op de kaart te zien.

Check voor de laatste ontwikkelingen de facebookpagina van onze adviseur lokale belangenbehartiging Jos Oortwijn.

Dossiers

- Handreiking gemeentelijk vestigingsbeleid kappers

Om het vestigingsbeleid voor kappersbedrijven in banen te leiden acht de ANKO voorlichting en advisering op zijn plaats. De bedoeling daarbij is onduidelijkheid weg te nemen die bestaat bij gemeenten en bij (aspirant-)ondernemers en om aan te geven hoe het kappersbedrijf een juiste plaats in de gemeentelijke regelgeving kan krijgen om zodoende gelijke kansen voor alle kappers te creëren. Lees meer »

- Standpunten van de ANKO

De Koninklijke Algemene Nederlandse Kappersorganisatie (ANKO) staat voor gelijke marktomstandigheden voor alle kappers. Aan alle kappers die zich zelfstandig willen vestigen dienen dezelfde eisen te worden gesteld, ongeacht hun omvang, plek van vestiging of diensten- en productenpakket. Alleen dan kunnen zij op gelijkwaardige basis met elkaar concurreren.  Lees meer »

Aa en Hunze

Almere

Alphen aan de Rijn

Altena

Amersfoort

Amstelveen

Amsterdam

Apeldoorn

Arnhem

Berg en Dal

Bernheze

Bodegraven - Reeuwijk

Boxtel

Breda

Brielle

Bunschoten-Spakenburg

Coevorden

Dalfsen

Den Haag

Den Helder

Dongen

Dordrecht

Dronten

Emmen

Enkhuizen

Ermelo en Nunspeet

Etten-Leur

Goeree-Overflakkee

Groningen

Halderberge

Hardenberg

Harderwijk

Harlingen

Hattem

Heemskerk

Heerenveen

Hengelo

Heusden

Hillegom

Hilversum

Hollands Kroon

Hoogeveen

Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde en Slochteren

Houten

Huizen

Hulst

IJsselstein

Katwijk

Krimpen aan de IJssel

Krimpenerwaard

Laarbeek

Landerd

Laren

Leeuwarden

Leiden

Leidschendam - Voorburg

Lingewaard

Lisse

Lochem

Maassluis

Maastricht

Meppel

Midden Drenthe

Midden Groningen

Montferland

Nieuwegein

Nijkerk

Nijmegen

Noardeast Fryslân

Noordenveld

Oldenzaal

Oost Gelre

Oosterhout

Opmeer

Overbetuwe

Papendrecht

Peel en Maas

    Lees meer »

Raalte

Reimerswaal

Reusel

Roermond

Roosendaal

Schagen

Schiedam

Schouwen-Duiveland

Sint Michielsgestel

Sittard-Geleen

Sliedrecht

Sluis

Soest

Staphorst

Stichtse Vecht

Súdwest-Fryslân

Ten Boer

Terneuzen

Texel

Teylingen

Tietjerksteradeel

Tilburg

Tubbergen

Twenterand

Veendam

Veenendaal

Vlagtwedde

Waddinxveen

Westervoort

Wijchen

Winterswijk

Wormerland

Zaanstad

Zutphen

Zwolle