Gespiegeld: herenkapper Arie & barbier Victor

Arie de Raad en Victor van Zutven houden zich beiden bezig met herenkapsels. De één is een klassieke herenkapper, de ander een barbier mét grote snor. Samen bespreken ze hun onderlinge verschillen, de trends en hun visie op de kwaliteit van onderwijs. 

Gespiegeld: herenkapper Arie & barbier Victor

Victor: Ik vind het verschil tussen een herenkapper en een barbier niet zo groot. Hoe zie jij dat?
“In onze salon zijn we altijd blijven scheren, maar doen we wellicht meer klassiek werk dan in een barbershop. Wel denk ik dat jouw salon hipper is en een specifiekere doelgroep aantrekt. Wij knippen mannen van alle leeftijden en uit alle sociale lagen. Daarbij heb ik geen snor en zie ik mezelf niet met stoere bretels lopen, iets waarmee ik de barbier toch wel associeer.” Bij mij kan ook iedereen binnenlopen; ik maak geen onderscheid tussen arm of rijk, geloof, ras en geaardheid. Voor mij is haar gewoon haar. Wat ik belangrijk vind, is kwaliteit. Een barbier houdt iemands snor of baard in model en topconditie. Wat kleding betreft heb je misschien wel gelijk. De ene keer zie ik eruit als een punker, de andere keer sta ik strak in het pak. Net waar ik die dag zin in heb!”

Geen verloren tijd

“Vind jij ook dat het herenvak in Nederland lange tijd onderschat is geweest?” Ik denk dat de Nederlandse man eind jaren ’80 zijn mannelijkheid aan de kapstok heeft gehangen en vergeten is die er weer vanaf te halen. Na permanent en de coupe soleil is de man naar de dameskapper blijven gaan. De herenkapper werd overbodig. Daarnaast kreeg iedereen het drukker en drukker, dus bij de kapper op je beurt wachten, beschouwde men als verloren tijd. Gelukkig ontdekken steeds meer mannen dat de tijd die ze kwijt zijn aan de kapper niet verloren is, maar hun hectische leven juist ten goede komt.

Wat vind jij eigenlijk van de ‘barbertrend’? “Door die trend is de herenkapper weer in. Het effect is positief voor ons. Het valt me wel op dat mensen soms geen idee hebben wat een herenkapper is. Ze vragen bijvoorbeeld zonder schaamte of ik ook kan scheren. Natuurlijk! Ik vraag een schilder toch ook niet of hij kan schilderen? Ik ben daardoor wel bang dat we de basale zaken van het herenvak kwijtraken. Als ik de rug van een klant afborstel, vindt hij dat raar. Hij is het gewoon niet gewend, terwijl ik vind dat het bij het herenvak hoort. Het gaat juist om de details.”

Cursuskappers

“Denk jij dat de barbier levensvatbaar is? Die trend gaat toch ook weer voorbij?” Ik denk zelfs dat die al voorbij is, al zou je dat niet zeggen als je ziet hoeveel barbershops er elke week openen. De toekomst wijst uit of deze cursuskappers hun hoofd boven water kunnen houden. Als ik naar de trends qua kapsels kijk, is er al een grote verschuiving gaande. De echte herentechnieken maken plaats voor simpelere technieken die dameskappers en allround hairstylisten ook gebruiken.

“Vind jij dat het huidige onderwijs op de praktijk aansluit of zouden leerlingen naar een barberschool moeten gaan?” Ik vind dat afgestudeerde (heren)kappers beneden peil presteren. Er wordt naar mijn beleving weinig tijd besteed aan het echte herenvak en veel aan het aanleren van klassieke kapsels. In mijn schooljaren was dat wel anders. “Ik vind die barbierscholen vooral veel gebakken lucht. Je ontvangt na afloop een certificaat dat niet veel voorstelt. Het herenvak leer je toch echt in de praktijk. De basis moet je eerst onder de knie hebben, de creativiteit komt later wel.”

Strak werk

Wat motiveert en inspireert jou na meer dan 25 jaar om dit vak nog altijd uit te oefenen? “De wetenschap dat veel trouwe klanten ons concept waarderen en de salon graag bezoeken. Dat zorgt er bij mij voor dat ik mijn eigen prestaties kritisch beoordeel en zo nodig mijn werk corrigeer.”

Is het herenvak voor jou het mooiste vak ter wereld? “Ja, de combinatie met mensen omgaan en mijn creativiteit blijven ontwikkelen vind ik prachtig. Het verveelt nooit. Geldt dat voor jou ook?” Ik ben een creatief persoon. Elke dag met mensen werken, anderen blij maken en creatief bezig zijn, maakt het barbiersvak voor mij ook een van de mooiste beroepen van de wereld.
 

Arie de Raad

  • 47 jaar
  • Eigenaar van Kapsalon Verheij in Sliedrecht
  • Al 30 jaar herenkapper en 25 jaar lid van de ANKO.

Victor van Zutven

  • 45 jaar
  • Eigenaar van Mr Wally’s Barbershop in Breda
  • Zit al 32 jaar in het kappersvak, heeft in binnen- en buitenland gewerkt als herenkapper/barbier, draait plaatjes en heeft een fotografie-, schoonheidsspecialist- en visagie-opleiding gevolgd.

Dit artikel staat in ANKO Kapperszaken #2 2017