Muziek in je salon: wat mag wel en niet?

Draai je muziek in je salon? Dan is bij wet geregeld dat je via Buma/Stemra een vergoeding moet afdragen aan de componisten en auteurs. Ook moet je, via Sena, een vergoeding betalen aan de musici en producenten van muziek. Je mag in je salon dus gewoon muziek draaien, als je maar deze vergoedingen betaalt.

Muziek in je salon: wat mag wel en niet?

Alternatief: rechten-inclusieve muziek

Als je in je salon muziek draait van een publieke of commerciële radiozender, of een cd, cassette of plaat afspeelt, heb je dus een licentie nodig bij Buma/Stemra en Sena. Maar je kunt ook gebruik maken van rechten-inclusieve muziek. Daarbij zit de vergoeding voor de auteurs, musici en producenten al in de prijs van de muziekdienst inbegrepen. Je hoeft dan geen vergoeding aan Buma/Stemra of Sena te betalen.

Wat is rechten-inclusieve muziek

Rechten-inclusieve muziek is muziek waarover je geen afdracht hoeft te betalen. Je kunt online zoeken naar rechten-inclusieve muziek. Er zijn diverse leveranciers die verschillende muziekgenres aanbieden. Heb je een goede leverancier gevonden? Check dan voor de zekerheid nog even bij Buma/Stemra of deze leverancier bij hen bekend staat als rechten-inclusieve muziekaanbieder. Zo niet, dan moet namelijk je alsnog een vergoeding betalen. Let op: ook voor rechten-inclusieve muziek moet je een ­betaald abonnement afsluiten.

Online streamingsdiensten

Het is helaas niet toegestaan om muziek via online streamingdienst zoals Spotify, Apple Music of YouTube Music af te spelen in je salon. Deze diensten mogen alleen voor privégebruik ingezet worden. Voortaan wordt hier door Buma/Stemra strenger op gecontroleerd. Er bestaan voor deze streamingsdiensten helaas (nog) geen zakelijke abonnementen.

Kosten besparen

Om de kosten voor ANKO-leden zo laag mogelijk te houden, heeft de ANKO, in ruil voor een aantal (administratieve) ­verplichtingen, afspraken gemaakt met Buma/Stemra en Sena. ANKO-leden die zich daarvoor aanmelden ontvangen korting op de Buma- en Sena- heffingen.

Check hier jouw ­korting >