BBL en BOL: stage en vergoeding

Er bestaan twee soorten kappersopleidingen: de BBL en de BOL. Wat houden zij in? En waar moet je rekening mee houden bij het aantrekken van leerlingen in je salon? Hoe zit het met de stagevergoeding?

BBL en BOL: stage en vergoeding

Beroepsbegeleidende leerweg (BBL)

  • De leerling is in dienst voor 3 of 4 dagen per week bij een erkend leerbedrijf.
  • De andere dagen volgt hij lessen.
  • De BBL is met name geschikt voor leerlingen die praktisch zijn ingesteld en het kappersvak in de praktijk willen leren.

Naast de (praktijk)leerovereenkomst is het ook belangrijk een schriftelijke arbeidsovereenkomst af te sluiten. Wanneer dit niet gebeurt, dan is de leerling direct voor onbepaalde tijd in dienst.

Let op: een leerovereenkomst staat los van een arbeidsovereenkomst. Als de leerovereenkomst verbroken wordt, wordt niet automatisch ook de arbeidsovereenkomst verbroken. Hiervoor dienen de regels in acht genomen te worden, die gelden bij beëindiging van een arbeidsovereenkomst.

Beroepsopleidende leerweg (BOL)

  • De leerling volgt een dagopleiding (bij ROC of particuliere school).
  • Gedurende 1 à 2 dagen per week loopt de leerling stage bij een erkend leerbedrijf.

De stagiair is geen werknemer, er wordt dan ook geen arbeidsovereenkomst afgesloten maar een stageovereenkomst.

Let op: laat een stagiair nooit werken zonder getekende stageovereenkomst. De stagiair is dan voor onbepaalde tijd in dienst!

Salaris

Een BBL-leerling ontvangt een salaris, zie loontabel A of B, junior stylist A of B.

Stagevergoeding

Een BOL-leerling ontvangt een stagevergoeding per stagedag. Als een stagiair minder dan 3,8 uur per dag aanwezig is, dan mag de helft van de vergoeding worden voldaan. De bruto onkostenvergoedingen per stagedag bedragen:

  1e jaar stagiaire 2e jaar stagiaire 3e jaar stagiaire
  € 25,- € 33,-  € 40,-
       


De ANKO hoort nog regelmatig dat er scholen zijn die werkgevers aangeven dat ze geen onkostenvergoeding aan de stagiair hoeven te geven. Dit is NIET juist. Volgens de Cao heeft elke stagiair recht op een stagevergoeding, hierop zijn geen uitzonderingen. Als de stagevergoeding niet wordt voldaan, kan de stagiair deze later nog vorderen.

Vakantiedagen en vakantiegeld

Een BBL-leerling heeft een normale arbeidsovereenkomst en bouwt vakantiedagen en vakantiegeld op. Een BOL-leerling bouwt geen vakantiedagen op en krijgt ook geen vakantiegeld. De stagiair heeft in principe geen recht op vrije dagen, wel op de reguliere schoolvakanties. In de stageovereenkomst kun je eventuele vrije dagen vastleggen.

Ziekte of afwezigheid

Een BBL-leerling heeft dezelfde rechten als een medewerker en krijgt doorbetaald bij ziekte of afwezigheid. Als een BOL-leerling ziek wordt of om andere reden afwezig is, hoeft er geen loon doorbetaald te worden.

Wettelijk verplichte Beroepspraktijkvorming-uren (Bpv)

Voor de BOL-opleiding bestaat minimaal 20% en maximaal 59% van de totale studieduur uit Bpv. Op welke manier die uren Bpv over de verschillende jaren worden verdeeld, bepaalt de onderwijsinstelling.
Voor de BBL bestaat tenminste 60% van de totale studieduur uit Bpv.

Waar mag een leerling stage lopen?

De Bpv mag alleen gevolgd worden in een erkend leerbedrijf. De samenwerkingsorganisatie beroepsonderwijs bedrijfsleven (SBB) heeft de wettelijke taak voldoende leerbedrijven te werven en te erkennen in relatie tot de behoefte van en de mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Ook leerbedrijf worden? Volg de training!

Loonadministratie stagiair

Voor een stagiair dient een (beperkte) loonadministratie gevoerd te worden. 

Pensioen

Een BOL-leerling bouwt geen pensioen op, een BBL-leerling, vanaf de leeftijd vanaf 21 jaar, wel.

Gerelateerde producten

Bekijken Professioneel Opleiden (Praktijkopleider) Bekijken
Bekijken Voorbeeld contract leerling-kapper (BBL) Bekijken
Bekijken Voorbeeld stageovereenkomst leerling-kapper (BOL) Bekijken

Onderwerpen: bol leerlingen stageovereenkomst Stagevergoedingen

Reageren

Reacties (6)

jjh

mijn dochter doet boll stage 1dag in de week. Sinds kort krijgt ze een vergoeding maar nu als het niet druk is hoeft ze niet te komen is de stagegever dan wel of niet verplicht te betalen die dag... want nu er betaald word hoeft ze niet te komen als niet druk is... wat daarvoor niet aan de orde was moest ze wel komen ...(toen werd geen vergoeding gegeven)

4 nov 2016

Thea Postma

Goedemiddag, moet er over de stagevergoeding nog loonheffing betaald worden ? Alvast bedankt

28 sep 2016

Peter Gringhuis

Hallo, Mijn dochter doet de opleiding ( BOL ) allround kapster aan de ROC in Enschede, ze heeft al vanaf april zo`n 20 kappers gehad, en niemand had plek, of ze zou worden terug gebeld, niets. nu de school weer is begonnen, zijn er meisjes bij haar in de klas die naar een kapsalon gaan ( waar mijn dochter al is geweest ) en die worden aangenomen !! dit is toch vreemd? ze is ten einde raad, en weet niet meer wat ze moet doen. we gaan morgen nog even verder rond met de sollicitaties maar ze verwacht er niet veel meer van ( logisch ) hebben jullie nog suggesties ?? vriendelijke groet Peter Gringhuis

9 sep 2016

Patricia Garczynska

Een familielied van mij is op zoek naar een stageplaats in regio Breda. Ze is eerstejaars student en kan niks vinden. Als ze niks vindt binnen nu en een maand moet zij de opleiding verlaten. Vindt dit zwaar onterecht dat de school niet meer hulp bied! Eerst betalen voor een opleiding en daarna eraf gegooid worden. Indien er kapsalons zijn die nog stagiares zoeken GRAAG!!!

4 nov 2015

Bart

Ik ben bij verschillende bedrijven geweest voor een sollicitatie gesprek als BBL student en i.p.v. een arbiedovereenkomst krijg ik een stage overeenkomst van 200 euro per mand ik ben nu 23 jaar en ik vind dit zeer mager!!!

15 okt 2015

G. Hopman

Mijn kleindochter is al sinds het begin van het vorige schooljaar op zoek naar een stage plek in Hengelo of omgeving. Is dit niet de taak van de opleiding om te zorgen voor een stageplek? Zij volgt de opleiding bij ROC Enschede.

10 jan 2015

Reageren op: BBL en BOL: stage en vergoeding

* E-mailadres wordt niet gepubliceerd