Feestdagen 2024 en overuren: zo zit dat!

Hoe zit dat met feestdagen? Wanneer mag je salon open zijn en wanneer niet? Moet je medewerkers extra betalen en wanneer zijn ze vrij met behoud van loon?

Vrije dagen en feestdagen 2024

LET OP! Voor alle feestdagen geldt: je mag geopend zijn als jouw gemeente dat toestaat en je personeel mag op basis van vrijwilligheid werken. Er moet dan wel een toeslag van 25% op het loon betaald worden.

  • Goede Vrijdag, vrijdag 29 maart: dit is een werkdag, maar op grond van de Winkeltijdenwet moet de salon vanaf 19.00 uur gesloten zijn. Je kunt besluiten een andere avond als koopavond aan te wijzen. Als dat in de arbeidsovereenkomst is overeengekomen, dan kan je werknemers vragen om die week van koopavond te ruilen.
  • Tweede Paasdag, maandag 1 april: de salon moet gesloten zijn en medewerkers zijn vrij met behoud van loon.
  • Koningsdag, zaterdag 27 april: medewerkers zijn vrij met behoud van loon. 
  • Nationale Dodenherdenking, zaterdag 4 mei: Dit is gewoon een werkdag, maar op grond van de Winkeltijdenwet moet de salon vanaf 19:00 uur gesloten zijn. Je kunt besluiten een andere avond als koopavond aan te wijzen. Als dat in de arbeidsovereenkomst is overeengekomen, dan kan je werknemers vragen om die week van koopavond te ruilen.
  • Bevrijdingsdag, zondag 5 mei: eens in de 5 jaar, als het jaar deelbaar is door 5 is dit een vrije dag. Dat is dit jaar niet het geval.
  • Hemelvaartsdag, donderdag 9 mei: de salon moet gesloten zijn en medewerkers zijn vrij met behoud van loon.
  • Tweede Pinksterdag, maandag 20 mei: de salon moet gesloten zijn en medewerkers zijn vrij met behoud van loon.
  • Sinterklaas, donderdag 5 december. Je kunt besluiten een andere avond als koopavond aan te wijzen. Als dat in de arbeidsovereenkomst is overeengekomen, dan kan je werknemers vragen om die week van koopavond te ruilen.
  • Kerstavond, dinsdag 24 december: de salon mag na 19.00 uur niet meer geopend zijn. Je kunt besluiten een andere avond als koopavond aan te wijzen. Als dat in de arbeidsovereenkomst is overeengekomen, dan kan je werknemers vragen om die week van koopavond te ruilen.
  • Eerste kerstdag, woensdag 25 december: de salon moet gesloten zijn en medewerkers zijn vrij met behoud van loon.
  • Tweede kerstdag, donderdag 26 december: is de salon in principe niet geopend, hiervoor geldt de zondagsregeling. Medewerkers zijn vrij met behoud van loon.
  • Oudjaarsdag, dinsdag 31 december: de salon mag na 19.00 uur niet meer geopend zijn. 
  • Nieuwjaarsdag, woensdag 1 januari 2025: de salon moet gesloten zijn en medewerkers zijn vrij met behoud van loon.

Extra werken rond Pasen, Pinksteren en kerst

Rond deze feestdagen mag je van de cao-bepalingen afwijken en kan je een werknemer extra laten werken. Zowel in de week voor, als tijdens de feestdagen kun je van werknemers die ouder zijn dan achttien jaar, verlangen dat zij langer werken. Er geldt een maximum van twee uur per dag gedurende drie dagen per week boven de gebruikelijke werktijd. Voor deze extra uren ontvangt de werknemer geen toeslag. Indien de werknemer meer dan acht uur op een dag werkt, moet er een eenvoudige maaltijd verstrekt worden.

Vrij nemen rond kerst

Het kan zo zijn dat een werknemer een snipperdag of vakantie wil in de drukke decembermaand. Je bent niet verplicht om hier mee in te stemmen, als het in strijd is met het bedrijfsbelang.

Openingstijden rond kerst

En hoe zit het dan met openingstijden rond de kerst? De regels rondom openingstijden tijdens feestdagen liggen vast in de Winkeltijdenwet:

  • Op kerstavond (24 december) mag een winkel na 19.00 uur niet meer geopend zijn;
  • Eerste kerstdag (25 december) mag een winkel niet geopend zijn;
  • Tweede kerstdag (26 december) is de winkel in principe niet geopend, hiervoor geldt de zondagsregeling.

Per gemeente kunnen andere regels gelden en zijn uitzonderingen mogelijk. Ook winkeliersverenigingen maken vaak afspraken over openingstijden.

 

Onderwerpen: feestdagen kerst openingstijden overuren pinksteren sinterklaas verlof winkelwet