16 apr 2020 ANKO-voorzitter bespreekt problemen kappersbranche met Koningin Máxima

Koningin Máxima heeft op woensdag 15 april haar betrokkenheid en steun uitgesproken aan vertegenwoordigers van de zogenaamde contactberoepen. Zij sprak onder meer met ANKO-voorzitter Maurice Crusio.

ANKO-voorzitter bespreekt problemen kappersbranche met Koningin Máxima

Maurice gaf in het videogesprek aan dat er veel kleine kappersbedrijven zijn die met problemen kampen en vrezen voor hun voortbestaan. Door de gedwongen sluiting is er geen omzet terwijl de vaste lasten doorlopen. Veel van deze bedrijven hebben ook geen financiële buffers omdat de winstmarges relatief klein zijn. Maar een beperkt deel van de kosten wordt nu opgevangen door de steunmaatregelen van het kabinet. Daarnaast is er behoefte aan maatwerk en duidelijkheid over de overheidssteun op de langere termijn en als de branche weer mag opstarten.

Maurice gaf verder aan dat deze tijden vragen om goed werkgeverschap en ook goed werknemerschap. Dit betekent dat er ruimhartigheid van werknemers wordt gevraagd om bijvoorbeeld langer door te werken of flexibel om te gaan met vakanties, om zo een deel van de gederfde inkomsten in te lopen. ANKO gaat hierover in gesprek met de vakbonden.

ANKO pleit er voor om zodra het kan weer open te gaan. De ANKO werkt samen met MKB-Nederland en het RIVM aan uitvoerbare hygiëneprotocollen. ‘Zodra het kan willen we weer aan de slag, op een veilige manier’. 

Bekijk hier het filmpje dat MKB-Nederland maakte van het gesprek.