Wat moet je doen als je haarwerker wilt worden?

Wil je starten als haarwerker, maar weet je niet waar je moet beginnen? Volg dan onderstaand stappenplan. Let op: het klinkt heel makkelijk om haarwerken ´erbij´ te doen in je salon. De ervaring leert dat er veel bij komt kijken en hier vaak te makkelijk over gedacht wordt. Verdiep je dus eerst goed in de materie van het vak "haarwerker".

 1. Meld je aan bij de ANKO als haarwerker. Je krijgt informatie over het ANKO-lidmaatschap en ontvangt de schriftelijke toets, waarin alle eisen staan waaraan je salon moet voldoen om de erkenning te krijgen. We adviseren je daar eerst goed naar te kijken.
   
 2. Kies een haarwerkleverancier en volg daar de cursus basis haarwerker (er vanuit gaande dat je al een allround kappersdiploma hebt). Deze cursus is te volgen bij haarwerkleveranciers (bijvoorbeeld bij www.aderansbenelux.com, www.haartendens.nl, www.haarwerkvakschool.nlwww.hairconceptonline.nlwww.kondorhair.nl, www.finkers.comwww.jenniferhoeve.nl, www.pruikenzo.nl). Deze cursus is niet erkend, dus je ontvangt hiervoor geen diploma, maar een certificaat. De ANKO geeft de trainingen Omgaan met ernstig zieke klanten en Omgaan met klanten met alopecia. Uiteraard staat het je ook vrij een haarwerker te benaderen om daar een dag mee te lopen.
   
 3. Ga naar www.agbcode.nl en vraag een AGB-Code aan (Code 76 - Hulpmiddelen). Deze code heb je nodig om declaraties in te dienen bij zorgverzekeraars en maakt je bekend bij de zorgverzekeraars. Een AGB-code geeft nog geen recht op het declareren bij de zorgverzekeraar, hiervoor dien je eerst een overeenkomst te hebben.
   
 4. Ga naar www.promeetec.nl en download het vastlegprogramma EI (gratis) of www.vlotsolutions.nl of prosoftware (er zijn meerdere vastlegprogramma’s, maar we nemen deze als voorbeeld). Dit programma heb je nodig om de declaratie in te voeren.
   
 5. Ga naar www.vecozo.nl en vraag een certificaat aan, zodat je declaraties kunt versturen naar de zorgverzekeraars. Je kunt hier ook de status van de verzonden declaraties volgen.
   
 6. Schaf alle benodigde haarwerkers attributen aan en zorg voor de minimale voorraad haarwerken. Ook is het van belang dat je je informatie in de vorm van een folder en de website op orde hebt.
   
 7. Maak de schriftelijke toets en voeg de gevraagde documentatie toe. Vervolgens stuur je de toets naar: ANKO Sectie Haarwerken, Postbus 212, 1270 AE Huizen.
   
 8. De ANKO beoordeelt je schriftelijke toets en geeft de eventuele aandachtspunten aan. Als alles compleet is, wordt een toets op locatie ingepland. Nadat deze toets heeft plaatsgevonden, gaat het dossier naar de toetsingscommissie.
   
 9. Heeft de ANKO je erkend als haarwerker, dan wordt je bedrijfsnaam op deze website vermeld, ontvang je een certificaat voor één jaar en kun je overeenkomsten aanvragen met de zorgverzekeraars die in het vergoedingenoverzicht staan. Het behalen van het certificaat, geeft geen garantie voor het verkrijgen van een overeenkomst met de zorgverzekeraar.
   
 10. Heb je de getekende overeenkomsten in huis en zijn bovenstaande stappen uitgevoerd? Je kunt starten

Vragen over starten als haarwerker?

Neem contact op met het secretariaat van de Sectie Haarwerken van de ANKO via 035 - 525 95 00 of vul het contactformulier in.


Handige links voor startende haarwerkers

Voordeel lidmaatschap

Een sterke kappersbranche, individueel advies, tips & informatie, financieel voordeel.

Lid worden

Denk en praat mee

Discussieer mee of stel je vragen via social media.

Volg ons

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook en Instagram.