10 jan 2019 Bespreek gezondheid en veiligheid met je team

In de cao is afgesproken dat je als werkgever minimaal een keer per jaar voorlichting moet geven over veiligheid en gezond werken. Een goed moment hiervoor is het eerste werkoverleg van 2019! De ANKO heeft voor je op een rij gezet wat je moet bespreken.

Bespreek gezondheid en veiligheid met je team
  • Let erop dat het dragen van handsieraden de kans op kapperseczeem vergroot en dus niet toegestaan is. Vocht en resten van cosmetische producten kunnen makkelijk ophopen onder ringen, horloges, etc. 
  • Goede schoenen dragen bij aan een goede werkhouding. Zorg ervoor dat je schoenen kiest die voldoende steun geven met een zool die uitglijden voorkomt. Hakken zijn uiteraard niet toegestaan.
  • Zorg dat de pompstoelen en kappersfietsen op de goede manier gebruikt worden. Een goede werkhouding is heel erg belangrijk om fysieke klachten op lange termijn te voorkomen. Vraag medewerkers ook om op elkaars werkhouding te letten en elkaar aan te spreken als ze dingen zien die beter kunnen.
  • Het is belangrijk dat iedereen zich prettig voelt in de salon. Geef aan dat als je medewerkers ooit in aanraking komen met ongewenst gedrag (van collega’s of van klanten), ze dit altijd direct bij jou kunnen melden.
  • Maak de werksfeer bespreekbaar. Als mensen dagelijks samenwerken ontstaan er soms irritaties. Roddelen maakt het alleen maar erger. Spreek elkaar aan als er iets is. Praat met elkaar en niet over elkaar. Mocht je medewerkers er samen niet uitkomen, dan kunnen ze altijd bij jou terecht.
  • Bespreek met je team wat te doen bij een overval. Denk daarbij aan RAAK, dit staat ook vermeld in het salonreglement. RAAK staat voor: 

R = rustig blijven
A = aanvaard bevelen en volg deze snel en kalm op
A = afgeven geld waarom gevraagd wordt
K = kijk goed en probeer een goed signalement op te nemen voor de politie

  • Ten slotte kan het handig zijn om de vaste afspraken over zaken als roken, pauzes en het omgaan met klachten nog even met elkaar door te nemen.

Voor alle bovenstaande punten geldt; help elkaar en attendeer elkaar op het belangrijk van gezond en veilig werken.

Gerelateerde producten

Bekijken Cao Kappers Bekijken

Reageren op: Bespreek gezondheid en veiligheid met je team

* E-mailadres wordt niet gepubliceerd