4 nov 2020 Kappers mogen open blijven, maar tot hoe laat en onder welke voorwaarden?

Een zucht van verlichting ging gisteren door de branche: we mogen open blijven! We zijn heel blij met dit besluit en zien het als een groot compliment voor de inspanningen van alle kappers.

Nieuws over openingstijden

Er was lange tijd onduidelijkheid over de openingstijden van kappers. We zagen verschillende uitwerkingen van de regels en interpretaties door overheidsinstanties, in de veiligheidsregio’s en gemeenten. Naar aanleiding van de persconferentie gisteren heeft de Rijksoverheid de informatie op haar website aangepast. Er wordt nu expliciet aangegeven dat de diensten van kappers ook na 20.00 uur verleend mogen worden. De winkelfunctie mag niet na 20.00 uur plaatsvinden. Oftewel: kappers mogen hun diensten wel na 20.00 uur aanbieden, maar mogen geen producten verkopen.

Dit is nieuwe informatie vanuit de centrale overheid op dit moment. Voorheen werden kappers door de Rijksoverheid gelijk gesteld met winkels (o.a. door de winkeltijdenwet van toepassing te verklaren op kappers). Nu worden kappersdiensten dus uitgezonderd door de Rijksoverheid, door hen voor dat deel nadrukkelijk te scharen onder de contactberoepen. Maar daarmee is nog niet alle onduidelijkheid weggenomen!
 
Advies: check bij je gemeente!
De gemeenten moeten de richtlijnen van de Rijksoverheid in de praktijk toepassen. Dit doen zij op basis van de noodverordening waarin een en ander is vastgelegd. In de praktijk zien we hierin grote verschillen. In de ene gemeente mochten kappers al na 20 uur open, in de andere mag dit absoluut niet. Ook zagen we verschillen in wel of geen productverkoop na 20.00 uur op gemeentelijk niveau.

Gezien deze ervaringen adviseren we je dan ook dringend om bij jouw eigen gemeente te checken hoe zij hiermee omgaan en wat de regels zijn voor openingstijden van kappers na 20.00 uur. Dit kan dus per gemeente verschillend zijn. Bovendien kunnen de regels in de komende dagen op basis van geactualiseerde noodverordeningen aangepast worden.
 
Als we nadere informatie vanuit de Rijksoverheid hierover hebben, zullen we jullie uiteraard informeren.