28 jan 2022 Uitzondering quarantaineplicht kappers mogelijk

Werknemers moeten normaal gesproken in quarantaine als een huisgenoot of nauw contact corona heeft. Dit zorgt ervoor dat veel werknemers thuis zitten, zonder dat ze zelf ziek zijn. Er zijn nu uitzonderingen mogelijk.

Uitzondering quarantaineplicht kappers mogelijk

Je hoeft niet in quarantaine als:

 • je in de afgelopen 8 weken positief getest bent en geen klachten meer hebt; of
 • je meer dan 1 week geleden een boostervaccinatie hebt gehad en geen klachten hebt; of
 • je jonger bent dan 18 jaar en een opleiding volgt; of
 • je werknemer bent in een essentieel bedrijfsproces.

In de meest recente persconferentie werden de laatste twee versoepelingen bekend gemaakt.

Er is sprake van een werknemer die werkt in een essentieel bedrijfsproces als:

 • een werknemer essentieel is voor de continuïteit van de organisatie. Zonder deze werknemer wordt de bedrijfsvoering ernstig belemmerd. 
 • de werknemer niet vanuit huis kan werken.
 • de werknemer niet vervangen kan worden.

Uiteraard geldt de uitzondering alleen als de werknemer geen coronaklachten heeft.

Geldt dit ook voor kappers?

Werknemers die werken in de salon, werken op basis van bovenstaande voorwaarden in een essentieel bedrijfsproces. Je kunt als kapper dus gebruik maken van de uitzondering op de quarantaineregels.

Als je hier gebruik van wilt maken, houd dan rekening met een aantal voorwaarden. Weeg ook goed af of het in jouw bedrijf slim is gebruik te maken van deze soepelere quarantaineregels. Als de werknemer, die niet in quarantaine gaat, toch positief test, loop je het risico dat jouw werknemer de overige werknemers en wellicht klanten heeft kunnen besmetten. De uitzondering voor de werknemer geldt overigens alleen voor werk en niet voor andere activiteiten van de werknemer, zoals sport-, familie- of horecabezoek. 

Voorwaarden

Welke voorwaarden gelden er als je gebruik wilt maken van deze uitzondering?

 • Werkgever en werknemers moeten samen afspraken maken over de uitzondering op de quarantaineplicht. Is er een OR of personeelsvertegenwoordiging aanwezig in het bedrijf, dan moet deze instemmen met de afspraken. We hebben een voorbeeldbrief met afspraken gemaakt die je hiervoor kunt gebruiken.
 • De werkgever neemt alle actuele risico’s, waaronder quarantaineregels, de eventuele gevolgen daarvan en mogelijke uitzonderingen, op in de RI&E. Je kunt hiervoor de voorbeeldbrief met afspraken als bijlage bij jouw RI&E voegen.
 • De werknemer heeft zelf geen klachten. Heeft hij of zij wel klachten of krijgt hij/zij klachten dan gaat de werknemer direct naar huis.
 • De werknemer doet elke dag een zelftest (werkgever stelt deze ter beschikking) en op de 5e dag een test bij de GGD.

De werknemer heeft altijd zelf de keuze om in quarantaine te gaan en niet naar het werk te komen.