7 dec 2020 Pensioenpremie 2021 stijgt fors

Medio november informeerden we je al over de ontwikkelingen bij het Pensioenfonds Kappers, waar al een aantal jaar te weinig geld binnen komt om de pensioenen in de toekomst uit te kunnen betalen. Inmiddels weten we dan ook dat de premie fors zal stijgen.

Pensioenpremie 2021 stijgt fors

Het bestuur van het Pensioenfonds Kappers heeft besloten dat de pensioenpremie volgend jaar 12,2% van het loon zal bedragen. Van deze premie wordt 50% door de werkgever betaald en 50% door de werknemer. De premie dient betaald te worden voor werknemers van 21 jaar en ouder. Voor deze werknemers zal je volgend jaar 1,6% meer betalen voor pensioen.

Het bestuur van het pensioenfonds is wettelijk verplicht om de premie kostendekkend vast te stellen op basis van het huidige opbouwpercentage. Dit betekent dat de premie 12,2% zal worden in 2021. Sociale partners hebben gesproken over een gezamenlijke oplossing, maar hebben deze niet gevonden.

Vragen van werknemers

Jouw werknemers kunnen vragen hebben over pensioen. Hieronder tref je de antwoorden op de meest voorkomende vragen.

  • Mijn netto salaris is veel lager, hoe komt dat?

De pensioenpremie is fors gestegen, waarvoor jouw salaris lager is. De pensioenpremie wordt voor de helft door de werknemer betaalt en voor de helft door de werkgever. Als werkgever betaal ik dus ook mee aan jouw pensioen.

  • Had de hogere premie niet voorkomen kunnen worden?

Het bestuur van het pensioenfonds moet de huidige pensioenregeling uitvoeren en daarbij een premie bepalen die de kosten dekt. De premie van 12,2% is nodig om de huidige regeling uit te kunnen voeren. Het bestuur van het pensioenfonds kan de regeling niet zelf wijzigen.

  • Kan ik niet kiezen om geen pensioen op te bouwen?

Nee, dat kan niet. De pensioenregeling in de kappersbranche is voor iedere werknemer in de branche verplicht. Iedereen bouwt dus pensioen op en de kosten worden over iedereen verdeeld.

  • Blijft de premie in de toekomst stijgen?

Het is niet bekend van de toekomst van het pensioenfonds zal zijn. De werkgeversorganisatie en de vakbonden kijken hier goed naar. In ieder geval zal het pensioen dat je nu opgebouwd hebt niet verdwijnen.