30 sep 2021 Stijging Sena-tarieven flink minder dankzij lobby

Als je muziek in het openbaar afspeelt, bijvoorbeeld in een winkel of een kapsalon, betaal je daarvoor een vergoeding aan Sena. Deze stichting zorgt ervoor dat rechthebbenden een vergoeding ontvangen voor het afspelen van hun muziek. Tot voor kort ging het alleen om rechthebbenden in Europa, maar afgelopen zomer bepaalde het Europese Hof van Justitie dat ook rechthebbenden uit bijvoorbeeld de VS een vergoeding moeten krijgen. Sena meldde vervolgens dat de verplichte vergoedingen daardoor met wel 60% zouden stijgen. Dankzij lobby van o.a. de ANKO is deze verhoging gelukkig een heel stuk omlaag gebracht. 

Stijging Sena-tarieven flink minder dankzij lobby

De geplande, extreme verhoging van de tarieven, die ook nog eens met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021 doorgevoerd zou worden, was aanleiding voor de ANKO om afgelopen zomer in onderhandeling te gaan met Sena, samen met VNO-NCW en MKB-Nederland. Dit heeft uiteindelijk geleid tot beperking van de verhoging en een akkoord voor ANKO-leden die gebruik maken van de kortingsregeling. Dit akkoord houdt in dat over de Sena-tarieven van 2021 en 2022 een toeslag van 12,5% in rekening zal worden gebracht en het bestuur van de ANKO heeft besloten deze pas in 2022 te factureren.

Niet-leden en leden die geen gebruik maken van de ANKO-kortingsregeling betalen al een hoger tarief en ontvangen daarnaast rechtstreeks van Sena een extra factuur voor de verhoging van 12,5% over dit jaar. 

Hoewel we de ‘schade’ enigszins hebben kunnen beperken, zijn we niet blij met deze kostenstijging die op geen slechter moment had kunnen komen: ondernemende kappers hebben het al moeilijk genoeg na de zware coronacrisis! De ANKO zal dan ook samen met MKB-Nederland blijven knokken om deze toeslag toch definitief te laten vervallen.